NOS NieuwsAangepast

BREIN jaagt op ondertiteling

Bierdopje.com en Simply Releases stoppen ermee. Op de websites kon je voor films en series ondertiteling downloaden. Stichting BREIN wil de websites offline hebben, omdat ze de auteursrechten zouden schenden. Ze dreigden de websites voor de rechter te slepen.

Screenshot Bierdopje.com

"We kunnen niet tegen ze op"

Na een brief waarin BREIN dreigde met een rechtszaak besloten Bierdopje.com en Simply te stoppen. "Tegen dat juridische geraaskal van deze partij met grootheidswaan en onbetaalde juristen kunnen we gewoon niet op", zegt Sypher, beheerder van Bierdopje.com, tegen Tweakers. Bierdopje gaat nu verder als een een 'tv-community'.

Op de aankondiging wordt door gebruikers verontwaardigd gereageerd. "Wow. Die zag ik niet aankomen. Helaas voor iedereen maar het is niet anders. Vertalers en syncers in ieder geval heel erg bedankt voor de ondertiteling de afgelopen jaren", zegt gebruiker steffenbaris. Sommige gebruikers willen zelfs een deel van de kosten van een rechtszaak voor hun rekening nemen.

Op de sites kan ondertiteling gedownload worden voor films en series. Vaak wordt die ondertiteling zelf gemaakt of wordt buitenlandse ondertiteling vertaald. Syncers zorgen ervoor dat de tekst synchroon loopt met de verschillende downloadbare versies.

Screenshot Simplyreleases.com

Simply Releases

Simply Releases heeft nog niet gereageerd op de sluiting. Het is onbekend welke ondertitelingssites nog meer zijn aangeschreven. In 2004 haalde BREIN ook al een ondertitelingssite offline, toen ging het om ondertitels.nl. Een aantal Nederlandse sites koos daarop het hazenpad en hosten hun site sindsdien vanuit het buitenland.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl