NOS NieuwsAangepast

"Mogelijk verband tussen Bitcoin en Silk Road"

De Bitcoin is lang geassocieerd geweest met criminaliteit. Maar na het oprollen van Silk Road, de zwarte marktplaats waar alleen in Bitcoin gehandeld werd, bleef de waarde van de Bitcoin stijgen - waardoor een verband tussen de twee weer minder voor de hand lag. Maar nu denken twee Israëlische wetenschappers dat er mogelijk toch een relatie is tussen de twee.

Om specifieker te zijn: tussen Silk Road-oprichter Ross William Ulbricht en Satoshi Nakamoto, de anonieme en mysterieuze oprichter van de virtuele munt. Dat meldt de New York Times.

Dorit Ron en Adi Shamir, van het Weizmann Instituut der Wetenschappen, zijn al sinds begin dit jaar bezig met een diepgravende analyse van alle Bitcoin-transacties om inzicht te krijgen in het gedrag van de gebruiker. Met de Bitcoin kan je anoniem handelen, maar de betalingen zelf zijn wel openbaar. Vandaag brachten ze hun rapport naar buiten.

Opvallende betaling

En zo ontdekten ze ook een opvallende transactie naar een account van Ulbricht, vanaf een account dat in de begindagen van Bitcoin, in 2009, was aangemaakt. Over het algemeen wordt aangenomen dat de eerste Bitcoin-accounts van Satoshi Nakamoto zijn. De onderzoekers benadrukken dat ze niet kunnen bewijzen dat het om een van die accounts gaat, maar het wijst toch sterk in die richting.

Het gaat om een betaling van 1000 Bitcoins, toen 60.000 dollar waard. Volgens de wetenschappers een a-typisch bedrag voor iemand die een account aanmaakt op Silk Road. De meeste kopers storten eerst tientallen tot enkele honderden dollars. "Het kan grootschalige activiteit op Silk Road betekenen, of een soort investering of partnerschap, maar dit is pure speculatie."

Mining

Het account waarmee de Bitcoins naar Ulbricht werden overgemaakt, zou op een zeker moment 77.600 Bitcoins hebben verzameld. De meeste daarvan werden door rekeninghouder verdiend door middel van 'mining', het delven van geld via ingewikkelde computerberekeningen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl