NOS NieuwsAangepast

N-Korea bevestigt: bejaarde Amerikaan vast

Noord-Korea heeft een 85-jarige Amerikaan gevangengenomen. Dat heeft 't land aan Zweedse functionarissen verteld. Eerder gingen die geruchten al, maar door het gesloten karakter van de dictatuur bleef een bevestiging nog uit.

De VS had Zweden benaderd navraag te doen, omdat het land een ambassade heeft in Noord-Korea en diplomatieke banden heeft met het land.

Oorlogsverleden

De 85-jarige Merril Newman zou uit zijn vliegtuig gehaald zijn, toen hij na een vakantie wilde terugvliegen. Inmiddels zit de Amerikaan al bijna vier weken gevangen in een cel in Noord-Korea.

De hoogbejaarde man uit de VS is een veteraan uit de Korea-oorlog. Hij wilde na jaren nog eens het gebied bezoeken waar hij tussen 1950 en 1953 had gevochten. Op de dag voor de Amerikaan en een reisgenoot terug wilden vliegen, werd Newman gepolst door Koreaanse ambtenaren over zijn oorlogsverleden.

Meer Amerikanen

"Dit moet een vreselijk misverstand zijn", zegt reisgenoot Bob Hamrdla. Hij is ook een Amerikaan, maar mocht wel terugvliegen. "Ik hoop dat de Noord-Koreanen dit zien als een humanitaire kwestie en hem zo snel mogelijk laten terugkeren naar zijn familie.'

Newman is niet de enige Amerikaan die vastzit in Noord-Korea. De afgelopen vier jaar zijn er zeker zes Amerikanen vastgezet in het communistische land. Wellicht de bekendste: Kenneth Bae. De missionaris is veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl