NOS NieuwsAangepast

Kalkoenen terroriseren buitenwijk New York

Kalkoenen op je stoep (Foto: Nadjeschda / Flickr)

Een massale kalkoenenplaag is al jaren een probleem in Staten Island, New York. En elk jaar laait rond Thanksgiving, het feest waar de Amerikanen traditioneel een kalkoen op tafel zetten, de discussie weer op. Want hoewel het misschien leuk klinkt, een kalkoen op je stoep, veroorzaken de beesten een hoop overlast.

Het probleem begon ongeveer tien jaar geleden. Op een terrein waar altijd al kalkoenen rondliepen, werd een psychiatrisch ziekenhuis gebouwd. De kalkoenen bleven gewoon, maar het werden er steeds meer. Nu is het ziekenhuis een soort thuisbasis, met alle gevolgen van dien: meerdere mensen zijn al aangevallen door de beesten. Toch kan deze buurtbewoonster wel om de kalkoenen lachen:

Sla-olie

Maar waarom niet gewoon vangen en slachten? Dat willen de bewoners dan ook weer niet, want de kans bestaat dat de kalkoenen ziektes dragen. En niet iedereen wil het gevogelte af laten maken. Toch besloot de overheid dit jaar tachtig kalkoenen te slachten, waar dierenrechtenactivisten dan weer tegen zijn. Ze hebben er zelfs meerdere petities voor opgezet. En ja, ook de PETA bemoeit zich ermee.

De afgelopen jaren is wel het een en ander geprobeerd om de kalkoenen uit Staten Island te krijgen. De eieren van de kalkoenen werden bijvoorbeeld ingesmeerd met sla-olie in de hoop dat ze onvruchtbaar zouden worden. Dat had helaas geen effect.

Do-it-yourself damage control

Uit frustratie proberen buurtbewoners af en toe zelf de vogels weg te jagen. In 2007 werd er bijvoorbeeld een man opgepakt omdat hij met vuurwerk probeerde de kalkoenen van zijn stoep te vegen.

James Molinaro, de voorzitter van de buurtvereniging, heeft in ieder geval aangegeven dat hij van de dieren af wil: "Ik zie liever dat ze afgeslacht worden dan een auto-ongeluk veroorzaken. Ze zijn niet gemaakt voor het leven in de stad."

Over kalkoenen gesproken. Sarah Palin wilde in 2008 laten zien een echte kalkoenenvriend te zijn, maar dat liep net even wat anders af:

Door: Clemens

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl