NOS NieuwsAangepast

Defensie koopt -grotere- drones

Defensie koopt vier drones, onbemande vliegtuigen. Dat schrijft minister Hennis aan de Tweede Kamer. Het gaat om MQ-9 Reapers, dezelfde drones die de Verenigde Staten gebruiken boven bijvoorbeeld Pakistan of Somalië. Deze zijn een stuk groter dan de drones die Defensie al heeft.

De Reaper kan 14 uur achtereen vliegen en heeft een bereik van 1.850 kilometer. Volgens de minister kan hij overal ter wereld worden ingezet om bijvoorbeeld grondtroepen te ondersteunen, vluchtelingenstromen in kaart te brengen of humanitaire hulp te verlenen.

Toch gebruiken de Amerikanen de Reaper ook heel anders. Onder zijn romp kunnen wel veertien raketten hangen. Sinds 2001 zijn er duizenden mensen in Afghanistan, Pakistan, Irak, Libië en Jemen slachtoffer geworden van een drone-aanval.

De nieuwe vliegtuigen kosten Defensie maximaal 250 miljoen euro. Om ze te besturen en te onderhouden zijn zo'n honderd militairen nodig. In principe worden de Reapers in Leeuwarden gestald, maar ze kunnen dus over de hele wereld worden ingezet. Nederland heeft afspraken gemaakt met zes andere landen om samen te werken met de Reapers.

Tot nu toe zijn er wereldwijd een dikke honderd Reapers gebouwd. Hoofdgebruiker zijn de Verenigde Staten, die zetten trots hele fotoseries van de drones online.

Foto's: USAF

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl