NOS NieuwsAangepast

Shorttracker komt op voor homo's in Sotsji

Daar is ie dan: de eerste sporter die openlijk opkomt voor de homo's in Rusland. De Nieuw-Zeelandse shorttracker Blake Skjellerup, zelf homoseksueel, gaat in Sotsji protesteren tegen de omstreden Russische homowet.

Skjellerup heeft geld nodig om naar Rusland te kunnen- Facebook

Geheime ontmoeting homoactivisten

"Ik wil mezelf zijn in Rusland. En op dit moment is dat illegaal. Het is mijn doel om tijdens de Spelen de homogemeenschap in Rusland te inspireren en te steunen" zegt Blake tegen the Guardian. Afgelopen weekend had Blake in Rusland in het geheim een ontmoeting met enkele Russische homoactivisten. "Het was heel emotioneel om te horen wat zij moeten doorstaan."

Of het protest doorgaat is nog maar de vraag, want Blake is nog niet zeker van zijn plekje op de Olympische Spelen. Deze week hoort hij of hij zich heeft geplaatst. Plaatst Blake zich, dan draagt hij tijdens de Spelen een regenboogspeldje met daarop: "Blake Skjellerup Proud 2014".

Die regenboogspeldjes verkoopt hij ook om zijn reis naar Rusland te kunnen betalen. Daarvoor zette hij in augustus ook al een online campagne op. Daarmee haalde hij bijna 30.000 dollar op.

Blake met zijn speldje - Indiegogo

Nederlandse sporters voeren geen actie

Tot dusver is Blake de enige atleet die zegt te gaan protesteren in Sotsji. Ook de Nederlandse atleten houden zich vooralsnog koest. Zo zei schaatster Ireen Wüst, zelf biseksueel, tegen de Gelderlander: "Ik begrijp dat ik een boegbeeld van de sport ben. Maar één beroemde Nederlander gaat echt het verschil niet maken. Het is aan de politiek."

De leiding van de Nederlandse ploeg zou protesten ook niet waarderen. "Ik zit er niet op te wachten dat iemand die goud wint zijn zendtijd gebruikt om zijn politieke overtuiging of het dierenleed in Nederland aan de orde te stellen", zei Maurits Hendriks, de Nederlandse chef de mission. Een zoen aan je homo-vriend of lesbische vriendin moet volgens hem wel kunnen.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl