NOS NieuwsAangepast

Bitcoin: instappen maar?

Sinds het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren het Congres adviseerde om van de Bitcoin een legitiem betaalmiddel te maken, ging de koers door het dak. Vandaag steeg de koers tot zo'n 900 dollar, ook een record.

Vandaag praat het Amerikaanse congres ook nog over de Bitcoin, maar het is de vraag of er iets concreets uitkomt. Volgens senator Ron Johnson moeten ze de boel nu vooral in de gaten houden en er nog geen wetgeving voor maken.

Instappen?

Toch wordt het steeds meer serious business. Betekent dat nou dat we allemaal aan de Bitcoin moeten? Bij Bitonic, een soort Bitcoin-helpdesk, staat de telefoon roodgloeiend. Ze krijgen vooral de vraag wanneer er weer nieuwe Bitcoins zijn.

Software-developer en Bitcoin-gebruiker Rogier stapte anderhalf jaar geleden in - en kocht er steeds meer. Hoeveel hij er precies heeft, houdt hij liever voor zichzelf, maar het is "genoeg om me even geen zorgen te hoeven maken". Wat 'ie ermee doet? Hij koopt muziek, boeken, games, een domeinnaam, géén drugs en wel veel pizza. Meer over hem zie je vanavond in onze uitzending, om 22.30 uur.

Om in te stappen, moet je wel weten waar je het over hebt. Daarom nog even 5 vragen en 5 antwoorden over de Bitcoin:

1. Hoe wordt de Bitcoin gemaakt?

De munt wordt niet geslagen, zoals echt geld. Hij wordt berekend met ingewikkelde cryptografische formules, mining, letterlijk het delven van geld. Iedereen kan meedoen en de software is openbaar. Lukt het je, dan 'krijg' je een aantal bitcoins. Dit systeem zorgt ervoor dat munten niet te kopiëren zijn en dat er maar een beperkt aantal van is. Naarmate er meer Bitcoins komen, is er steeds meer computerkracht nodig om ze te berekenen.

2. Hoe kom je eraan?

Op verschillende marktplaatsen kan je Bitcoins kopen. De bekendste is Mt. Gox, een andere is Bitcoin-central. Daar kan je euro's of dollars inwisselen voor Bitcoins. Je slaat ze op in je wallet, je digitale portemonnee. En je kan ze dus krijgen door te minen.

3. Hoe kom je er vanaf?

Zoals je eraan komt, kom je er ook weer af: dat geldt ook voor de Bitcoin. Hier vind je een lijst met plekken waar je ze kan verkopen, mits er genoeg euro's beschikbaar zijn.

4. Hoeveel Bitcoins zijn er?

Momenteel zijn er 12,011 miljoen Bitcoins in omloop en enkele tienduizenden gebruikers. Vooral uit China groeit de belangstelling voor de Bitcoins. Het minen, opgraven, zal steeds langzamer en moeizamer gaan, want de berekeningen worden steeds moeilijker. Het maximum is 21 miljoen bitcoins, dat zal ergens in 2030-2040 bereikt worden.

5. Moet je eigenlijk belasting betalen over Bitcoins?

Bitcoins vallen buiten de meeste wet- en regelgeving. Het is strikt genomen geen elektronisch geld, want er is geen erkende uitgevende instantie. Toch moet je er volgens minister Dijsselbloem van Financiën gewoon belasting over betalen, net als over andere inkomsten. Dat moet dan wel omgerekend worden naar euro's. Dat schreef hij afgelopen april in antwoord op Kamervragen.

Dus: tijd om in te stappen? Volgens economieredacteur André Meinema niet. "De koers fluctueert te veel. Als dit de eurokoers zou zijn, zou ik me zorgen maken."

De live koers:

.http://realtimebitcoin.info

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl