NOS NieuwsAangepast

Napels protesteert tegen vervuilende maffia

Tienduizenden mensen protesteren tegen de maffia - AFP

Protesteren tegen de maffia, daar moet je lef voor hebben. Tienduizenden Napolitanen hadden dat lef en gingen zaterdag massaal de straat op om te protesteren tegen de lokale maffia. De Camorra zou jarenlang tonnen chemisch afval hebben gedumpt. Daardoor raakten grote gebieden vervuild en groeide het aantal kankerpatiënten in de regio enorm.

De demonstranten liepen rond met spandoeken met daarop "Nee tegen de Camorra" en foto's van aan kanker overleden Napolitanen. Ze eisen dat het vervuilde stuk land, 'de Driehoek des Doods', zo snel mogelijk wordt schoongemaakt.

Demonstrant met vervuilde groente - AFP

'Dit kan zo niet verder'

Ook de Italiaanse overheid vindt nu dat het zo niet verder kan. Ze hebben beloofd om de vervuilde gebieden zo snel mogelijk schoon te maken en actie te ondernemen tegen de vervuilers. De burgemeester van Napels liep zelfs mee met de demonstratie.

De maffia sloot naar verluidt dealtjes met 440 bedrijven. In ruil voor wat geld dumpten ze het chemische afval van de bedrijven illegaal in de regio. Zo dumpten ze de afgelopen twintig jaar tien miljoen ton chemisch afval.

Demonstranten met foto's van overleden kinderen - AFP

Stijging kankerpatiënten van veertig procent

Het illegale dumpen kwam aan het licht door een onderzoek van Napolitiaanse doktoren. Ze ontdekten dat het aantal vrouwelijke kankerpatiënten in de regio de afgelopen twintig jaar met veertig procent steeg. Het aantal mannelijke kankerpatiënten steeg zelfs 47 procent. Milieu-organisatie Legambiente verbond dit vervolgens aan het gedumpte chemische afval, en pronto, een demonstratie was geboren.

VICE maakte in februari een documentaire over de milieuvervuiling door de Napolitaanse maffia. Die documentaire, met onder meer gemuteerde schapen en besmette mozzarella, bekijk je hieronder.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl