Tóch 'Stille Nacht' in de kerk

Geen Stille Nacht meer.Ik ben een ongelovige en geloof het dus niet! Jan Mans (@JanHMans) November 15, 2013

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland wilde 'Stille nacht' en 'De herdertjes lagen bij nachte' in de ban doen, schreven we vandaag. Maar daar is niks van waar, zegt bisschop Liesen van Breda nu.

Bij de abdij van Berne, waar ze de kerkelijke liedboederen drukken, zeiden ze vandaag dat de liederen in de ban gaan. De uitgeverij dacht dat Nederlandse bisschoppen achter de liedjesban zaten. Ze zouden bezorgd zijn over de kwaliteit van de liturgie.

De bisschop zegt nu dat de "geruchten" niet overeenstemmen met de feiten. Het klopt dat de liederen niet op de 'goedgekeurde lijst' staan, maar dat betekent niet dat je ze niet mag zingen in de kerk, zegt hij. Daarnaast benadrukt de bisschop dat de lijst nog langer wordt.

Foto: ANP

Dat de liedjes niet meer in het liedboekje van de kerk staan, betekent dus niet dat het verboden is om ze te zingen. De dirigent van de Haarlemse Koorschool zei al dat in zijn kerk 'Stille Nacht' gewoon nog wordt gezongen, maar dan wel als de priester er nog niet is.

Op Twitter spreken mensen hun verbazing uit over de schrapping van de populaire kerkliederen.

Na Zwarte Piet ook Stille Nacht. Mensen, waar gaan we toch heen met dit land Ivo Evers (@IvoEvers) November 15, 2013

Nu worden ook 'Stille nacht' en 'De herdertjes lagen bij nachte' in de ban gedaan. Dat worden rustige decembers in de 21e eeuw... Sander Bax (@sanderbax) November 15, 2013

Veel mensen zouden het zonde vinden als 'Stille Nacht' uit de kerk verdwijnt. Want ja, wie kent het lied niet?

Door Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl