NOS NieuwsAangepast

Cocaïne- en herpessporen in Belgische bieb-boeken

Foto: ANP

Belgen zitten letterlijk met hun neus in de boeken. Wetenschappers onderzochten de tien meest geleende boeken in de Antwerpse bibliotheek en wat bleek: er zaten bacteriën, virussen en sporen van coke op de boeken.

Voor het Belgische tv-programma 'Man over boek' onderzochten wetenschappers van de Universiteit Leuven of je van een boek eigenlijk ziek kunt worden. Alle onderzochte boeken testten positief op cocaïne.

Bij de tien boeken zaten kinderboeken, zoals het stripboek 'De schildpaddenschat'. Maar ook 'Het diner' van Herman Koch bevatte sporen van cocaïne.

Er werden maar kleine hoeveelheden coke op de boeken aangetroffen. "Opmerkelijk", zegt toxicoloog Jan Tytgat tegen De Morgen, "maar niet geheel onverwacht. Ook op deurknoppen en computermuizen treffen we het goedje vaak aan. Het toont hoe zeer het gebruik en de handel van drugs zijn toegenomen, maar evengoed hoe verfijnd we tegenwoordig kunnen meten."

Herpes

Ook bevatten twee boeken sporen van het herpesvirus. Het gaat om de boeken 'Tango' van Pieter Aspe en 'Vijftig tinten grijs' van E.L. James. Dat virus zorgt voor koortsblaasjes en wordt ook via seksueel contact overgedragen. Overigens is de kans dat bacteriën op de boeken ook daadwerkelijk voor een infectie zorgen, erg klein.

De wetenschappers zijn verrast, maar relativeren de onderzoeksresultaten. De bacteriën zijn wel aanwezig, maar in zo'n kleine mate dat lezers geen gezondheidsrisico's oplopen.

Bekijk hier in het kort hoe 'Man over boek' de tien populairste boeken onderzoekt:

Door Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl