NOS NieuwsAangepast

Taskforce onderschept vuurwerk-bestellers, kan dat?

De politie onderschept waarschijnlijk internetverkeer van mensen die online zwaar professioneel vuurwerk bestellen. Mensen die dat doen, krijgen een filmpje toegestuurd waarin ze worden gewaarschuwd dat ze illegaal bezig zijn. Hoe de politie precies weet van de potentiële overtreders, dat wil de politie niet zeggen. Bij internetexperts heerst grote twijfel.

.

De afzender van de video's is de Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers. Die hoopt zo het bestellen van illegaal vuurwerk te ontmoedigen. En 't werkt behoorlijk: om 12.00 uur had de Taskforce al twintig video's verstuurd, het initiatief begon vanmorgen.

Gevangenisstraf

Als een klant z'n bestelling niet annuleert, hangt hem een zware straf boven het hoofd. Dat kan zelfs een gevangenisstraf zijn, dreigt de opsporingsdienst.

Zoals gezegd: de Taskforce-woordvoerder Cees Meijer wil niet zeggen hoe de politie het verkeer tussen webshops en klanten kan onderscheppen. "Dat zou de mensen kunnen vertellen hoe ze dat kunnen omzeilen."

Wob-verzoek

Maar onderzoeksjournalist Brenno de Winter legt zich daar niet bij neer. In Studio Max Live vertelde hij dat hij door een wob-verzoek alsnog wil achterhalen hoe de Taskforce mensen monitort. Op Twitter wordt behoorlijk getwijfeld of dit überhaupt kan.

Kent iemand iemand die daadwerkelijk zo'n filmpje van de politie heeft gekregen na het bestellen van illegaal vuurwerk? Jonathan v.h. Reve (@JvhReve) November 12, 2013

Overigens is de Taskforce zelf zich van geen kwaad bewust: er wordt volgens de woordvoerder niets illegaals gedaan. "Dat is vooraf grondig gecheckt."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl