NOS NieuwsAangepast

Wel of geen social media tijdens de Winterspelen?

Kunnen schrijvende journalisten nu wél of niet via social media worden gevolgd tijdens de Winterspelen in Sotsji? Er is onduidelijkheid over de eisen voor een journalistieke accreditatie tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Volgens Russische media raken journalisten die tijdens de Spelen foto's en video's maken en delen op social media mogelijk hun accreditatie kwijt.

Dat zou Vasili Konov, medewerker van een Russisch staatspersbureau, hebben gezegd op een bijeenkomst voor sportjournalisten. Konov zelf ontkent de uitspraken en noemt de berichten daarover "grove leugens".

Konov zou hebben gezegd dat journalisten die deze winter tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji foto's maken van het evenement en die vervolgens de wereld insturen direct hun biezen kunnen pakken. Alleen journalisten met professionele apparatuur mogen foto- en videobeelden te maken.

"Juist wel doen"

Op een bijeenkomst voor sportjournalisten zei Konov volgens verschillende Russische media: "Schrijvende journalisten die foto's maken van het evenement en deze via social media verspreiden, begaan een serieuze overtreding die zal leiden tot het afnemen van de accreditatie." Die accreditatie geldt als werkvisum en zonder dat visum mogen journalisten niet langer in Rusland blijven.

Opvallend, want een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité zei juist dat het delen van foto's en video's via social media niet alleen is toegestaan, maar zelfs wordt aangemoedigd: "Neem zoveel mogelijk foto's en deel ze".

Londen

Het blijft dus afwachten. In Londen golden afgelopen Zomerspelen ook strengere regels. Zo werd het dataverkeer beperkt, maar er werd niet gecontroleerd of journalisten zich echt aan de regels hielden.

Het is bekend dat Rusland vaker journalisten weigert. In september werd een Nederlandse journalist, Rob Hornstra, de toegang tot Rusland geweigerd. Waarschijnlijk omdat zijn fotoproject over Sotsji een tikkeltje te kritisch was.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl