NOS NieuwsAangepast

Is topscorer vrouwenvoetbal Zuid-Korea een man?

Ze is de grote ster van het Zuid-Koreaanse vrouwenvoetbal: Park Eun-Sun. Als topscorer van de nationale voetbalcompetitie lijkt haar alles voor de wind te gaan - tot nu dan. De coaches van de andere voetbalteams denken dat Park geen vrouw, maar een man is.

Park Eun-Sun, de 'mannelijke' topscorer - EPA

De secretaris-generaal van de Seoul Sports Council, Kim Jun-Soo, is woedend op de coaches en eist excuses. "Een seksetest eisen is een schending van Parks mensenrechten. Daarnaast is ze al in 2004 onderzocht door de Koreaanse voetbalbond toen ze meedeed aan de Olympische Spelen in Athene." De voetbalbond is de test uit 2004 alleen kwijtgeraakt, volgens Kim.

Eerdere aanklacht

In 2010 twijfelde de coach van China ook aan het geslacht van de Zuid-Koreaanse topscorer. "Als Park meedoet aan het Aziatisch kampioenschap, dan zullen we zeker een seksetest eisen bij de Aziatische voetbalbond." Maar Park werd niet geselecteerd voor het toernooi en dus ook niet getest.

De coaches hebben hun excuses aangeboden, maar ontkennen dat ze een seksetest hebben geëist. Ze zouden alleen over Park geroddeld hebben. "We vroegen ons alleen af waarom ze niet bij het nationale team zit. Ze is namelijk de beste voetbalster," aldus de inmiddels ontslagen coach Lee Sung-Gyun tegen Yonhap News. Het blijft voorlopig gissen naar de waarheid.

de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya - Wikipedia

Caster Semenya

Maar Park is niet het enige geval waarbij deze vragen worden gesteld. De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya vecht al jarenlang tegen dezelfde geruchten. Uit een rapport van het Internationaal Olympisch Commité uit 2009 zou blijken dat de atlete, die onder meer zilver won op de Olympische Spelen in Londen, zowel man als vrouw is.

Haar testosteron-niveau ligt drie keer hoger dan bij een 'normale vrouw' en ze zou geen eileiders en geen baarmoeder hebben. Toch mag Semenya gewoon als vrouw meedoen aan atletiektoernooien.

Inmiddels is er veel kritiek op de metingen van het IOC. De tests zouden zich te veel richten op de hoeveelheid testosteron en daarmee de fundamentele vragen ontwijken. Want waar voor het IOC de grens tussen man en vrouw precies? Ligt dat bij de hoeveelheid testosteron of misschien de geslachtsdelen? De grens van het IOC blijft voorlopig vaag.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl