NOS NieuwsAangepast

Hoe je zonder bivakmuts een bank overvalt

Hackers hebben bij een Australische 'Bitcoinbank' voor bijna 1 miljoen euro aan Bitcoins gestolen. Hoeven rekeninghouders bij een echte bankoverval niet te vrezen voor hun geld, de kans is groot dat Bitcoin-bezitters hun online geld nooit meer terugzien, schrijven Australische media.

Een 18-jarige initiatiefnemer van de Bitcoinbank bood die dienst aan via de site Inputs.io en claimde dat z'n dienst heel veilig was. Hij beloofde dat het hacken van Bitcoins niet kon, zelfs niet als de hackers in een server van de dienst kwamen. Maar daar moest 'ie op terugkomen.

948.000 euro

Door een lek is het hackers uiteindelijk toch gelukt, geeft hij toe. In totaal zijn 4100 Bitcoins gestolen: 240 euro (de waarde van 1 Bitcoin) x 4100 = 984000 euro. En dat zonder geweer, bivakmuts en vluchtauto.

De initiatiefnemer van de Bitcoin-bank belooft een deel van de schade te vergoeden met z'n eigen Bitcoins. Hij heeft er zelf ongeveer duizend en schrijft dat z'n benadeelde klanten die van hem krijgen.

Fluctueren

De waarde van de Bitcoin is dus ongeveer 240 euro, tenminste dat was zo op vrijdagochtend. De waarde schommelt nogal, omdat geruchten online flink van invloed zijn op de bezitters.

Je kunt op steeds meer plekken terecht met je Bitcoins. Zo kun je er bij Thuisbezorgd.nl nu mee betalen en is er in Groningen zelfs een Bitcoin-geldautomaat.

Witwassen

Toch is 't niet allemaal goud wat er blinkt. Bitcoins worden steeds vaker in verband gebracht met criminele activiteiten. Omdat de online munt lastig te traceren is, gebruiken vele criminelen de munt om geld wit te wassen.

Onlangs nog, in een zeer omvangrijke hack van Nederlandse rekeninghouders, werd een deel van de buit witgewassen via Bitcoins. Een van de daders was namelijk eigenaar van een inwisselkantoor voor de online valuta.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl