NOS NieuwsAangepast

Eindhoven houdt adem in om Bad Blue Boys uit Zagreb

Knikkende knieën in Eindhoven de komende dagen: donderdagavond speelt daar Dinamo Zagreb tegen PSV. 117 supporters hebben een kaartje gekocht, maar de politie vreest 200 tot 400 Zagreb-supporters - onder wie de bijzonder beruchte hooligans Bad Blue Boys.

Een risicowedstrijd, dus. Daarom heeft Eindhoven een noodverordening afgekondigd. Die ging vandaag om 17.00 uur in en loopt vrijdag pas af.

De verordening houdt in dat supporters van de club zonder toegangskaartje voor de wedstrijd de stad niet in mogen, dat supporters geen dingen bij zich mogen hebben die gebruikt kunnen worden om de openbare orde te verstoren, dat ze niets op hun hoofd mogen hebben, zoals een sjaal of helm, waardoor ze onherkenbaar zijn. Donderdag en vrijdag is er ook een glas- en blikverbod, ook in de horeca.

Wat is er zo gevaarlijk aan Zagreb?

Foto: EPA

"Het heeft ermee te maken dat ze in Kroatië heel nationalistisch zijn", zegt Frank Grootemaat, die een boek schreef over emoties op het voetbalveld. "En onder de hooligans van Dinamo zitten ook mensen die dienst hadden in het leger tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, dat zijn natuurlijk wel een beetje vechtersbazen."

De club staat volgens Grootemaat heel slecht bekend in Europa. "Het is een groep die de confrontatie zoekt, maar het ligt er wel aan wie er tegenover ze staat. PSV houdt zich vrij rustig de laatste jaren dus ja.." Dus is het terecht, die noodverordening? "Better safe than sorry", aldus Grootemaat.

Twee weken geleden speelde PSV uit tegen Dinamo Zagreb. Zonder publiek, want Dinamo-fans hadden straf.

Rellen van 1990

Om maar even aan te geven hoe heftig het kan worden, in 1990 speelde Zagreb tegen Rode Ster Belgrado. Dat ging gepaard met flinke rellen - sommigen zien dit als het begin van de Joegoslavische burgeroorlog. Die begon officieel in 1991.

Zo zag dat eruit:

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl