NOS NieuwsAangepast

Moeder Breivik doet een boekje open - of toch niet?

Ophef in Noorwegen om een boek van de moeder van massamoordenaar Anders Breivik. In het boek, geschreven door journalist Marit Christensen, vertelt de inmiddels overleden moeder haar kant van het verhaal. Omdat de familie Breivik de publicatie probeerde tegen te houden, heeft Christensen het boek nu al uitgebracht.

Het boek 'Moren' - EPA

Breiviks moeder vertelt volgens The Telegraph in het boek dat ze geen idee had van de plannen van haar zoon. Op de avond dat haar zoon 69 mensen ombracht, zat ze op hem te wachten met eten. Toen de politie haar die avond vertelde wat hij had gedaan, was ze zo geshockeerd dat ze dagen in een psychiatrische kliniek doorbracht.

Ook vertelt ze dat ze wel wist dat haar zoon een geweer op zijn kamer had. Hij zei tegen haar dat hij was begonnen met jagen. Ze geloofde hem.

Moeder tegen release

VlVlak voordat moeder Breivik overleed, verbood ze Christensen opeens om het boek te publiceren. Maar daar piekerde Christenen niet over. En haar uitgever Aschehoug dacht er hetzelfde over, omdat het boek het algemeen belang zou dienen. Moeder Breivik nam daarom vlak voor haar dood een advocaat in de hand.

Haar advocaat, Hans Marius Graasvold, heeft sindsdien gestreden tegen de lancering van het boek, samen de zus van Breivik. Hij overweegt naar de rechter de stappen om het boek alsnog uit de schappen te krijgen.

Ander boek

Er is al eens een boek over Breiviks moeder verschenen. Romanschrijver Borchgrevink schilderde haar daarin af als een gestoorde gek: ze zou haar zoon vanaf zijn vierde levensjaar hebben geslagen en hardop dood gewenst hebben.

Borchgrevink citeert in het boek onder meer passages uit psychiatrische rapporten over moeder Breivik. Daarin wordt ze omschreven als "een vrouw met een extreem moeilijke opvoeding, borderline-persoonlijkheid en een allesomvattende maar slechts deels zichtbare depressie".

Tegen Borchgrevink heeft moeder Breivik geen aanklacht ingediend.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl