NOS NieuwsAangepast

Bussemaker: 1000 euro voor studenten techniek

Als het leenstelsel er is, wil minister Bussemaker soepeler zijn voor studenten die een meerjarige master in technische richting volgen: zij krijgen zo´n 1000 euro per jaar terug.

Bussemaker wil hiermee studenten naar technische opleidingen lokken. Er is volgens de minister namelijk een tekort aan technisch personeel en dat is niet goed voor de economische ontwikkeling van ons land.

Sleutelen aan het voorstel

Ook hoopt ze de oppositie op deze manier enthousiast te maken voor haar plannen. Die is tot nu toe nog altijd kritisch over het leenstelsel. Voor de plannen is er ook nog geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het is daarom goed mogelijk dat Bussemaker nog meer gaat sleutelen aan haar voorstel.

Wat krijg je terug?

Het afschaffen van de studiefinanciering levert 800 miljoen euro op. Gisteren maakte Bussemaker bekend waar dat geld naar toe zou kunnen gaan:

Waar zou het geld naar toe kunnen gaan?

Kleinere groepen op universiteiten en hogescholenIntensieve studiebegeleidingMeer docenten in onderwijsNieuwe onderwijsvormenVerwevenheid van onderwijs en onderzoekStimuleren van excellentie

Als het aan het kabinet ligt, wordt het leenstelsel in de masterfase september 2014 ingevoerd, in de bachelorfase in 2015. Maar daarvoor moeten de plannen dus nog wel goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Of het leenstelsel er nu écht gaat komen blijft dus - je had het misschien al verwacht - nog altijd onduidelijk.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl