NOS NieuwsAangepast

7 jaar jeugdinrichting voor 'nazi-jongen'

Op 10-jarige leeftijd schoot de Amerikaanse Joseph zijn vader dood. Zo jong een moord plegen: dat komt bijna nooit voor. Een week geleden moest de inmiddels 13-jarige Joseph voor de rechter komen. De rechter heeft besloten: Joseph moet 7 jaar een gesloten jeugdinrichting in. Een grote fout volgens Josephs advocaat.

Joseph Hall met zijn vader Jeff - CBS

"De rechter had Joseph naar een privékliniek moeten sturen. In de gesloten jeugdinrichting kan hij nooit goed geholpen worden," zegt de advocaat tegen de LA Times. Volgens haar heeft de rechter onvoldoende rekening gehouden met Josephs thuissituatie. Ook zou hij extra begeleiding nodig hebben om zijn sociale en emotionele problemen op te lossen.

Het voorstel werd afgewezen, omdat de beveiliging van de privékliniek niet goed genoeg zou zijn. Belangrijk, want Joseph is volgens de rechter een gevaar voor de samenleving. Na zeven jaar in de jeugdinrichting bekijkt de rechter of Joseph veranderd is en kan worden vrijgelaten. Zo niet, dan blijft hij nog drie jaar langer vastzitten.

Jeff Hall - CBS

Niet nazisme, maar scheiding de oorzaak

Het gezin waarin Joseph opgroeide was allesbehalve een modelgezin. Zowel zijn vader als zijn moeder mishandelde Joseph. Ook organiseerde zijn vader iedere week neonazistische ontmoetingen bij hun thuis. Maatschappelijk werkers zijn meer dan twintig keer langs geweest, maar toch haalden ze Joseph nooit uit huis.

Eerst dacht de politie dat de moord voortkwam uit de hate-speeches en het racistische gedachtengoed van zijn vader. Maar dat lag iets anders: Joseph wilde niet kiezen tussen zijn vader en moeder, die in scheiding lagen. Uiteindelijk schoot hij zijn vader dood.

Het Amerikaanse CBS maakte twee jaar geleden een uitgebreide reportage over de zaak. Die zie je hieronder.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl