Joop van den Ende investeert in Hyves?

Joop van den Ende stapt voor -waarschijnlijk- tientallen miljoenen euro's in één van de populairste websites van ons land: Hyves. Het is een van plekken op internet waar je met vrienden en bekenden foto's, filmpjes en belevenissen kunt uitwisselen. Meer dan 5 miljoen Nederlanders maken er inmiddels gebruik van, en dus komen ook de grote commerciele mogelijkheden van Hyves in beeld.

  • DUUR: 02 MIN 12 SEC
  • 2871 KEER BEKEKEN
Sluit video
Getrouwd door Hyves

Met het einde van Hyves neemt een hele generatie afscheid. Want Hyves was voor veel mensen de plek om alles te delen. Zo ontstonden er liefdes, zoals bij Arjen en Pamela van der Zee. Waarschijnlijk zijn zij het eerste Hyves-echtpaar. Ze krabbelden naar elkaar voor het eerst in 2007.

  • DUUR: 01 MIN 28 SEC
  • 2891 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 31 okt 2013

Hyves is definitief uitgekrabbeld

De stekker gaat eruit bij Hyves. Het sociale netwerk zoals we dat nu kennen (of zoals we dat van 'vroegah' kennen), gaat helemaal veranderen. Het sociale netwerk gaat zich 'met pijn in het hart' alleen nog maar focussen op online gamen. Er zal niet meer geïnvesteerd worden in het onderhoud van het sociale gedeelte van de website. Het is dus over en uit met krabbelen, porren en de onuitputtelijke hoeveelheid aan smilies.

Drie jaar geleden werd Hyves voor 44 miljoen overgenomen door TMG maar de populariteit liep al snel op z'n einde. Grote concurrent was Facebook: eerst gingen tieners naar Hyves om vervolgens naar Facebook te verhuizen. Nu slaan ze die stap meestal over en maken ze direct een profiel aan bij Facebook.

Toverwoord

Online gaming is dus het nieuwe toverwoord bij Hyves. En snel ook, want die transformatie moet per 2 december al gemaakt zijn. Een logische stap, zegt Hyves: "Het is de meest recente stap in de voortdurende evolutie die Hyves sinds haar oprichting in 2004 heeft doorgemaakt." Die evolutie probeerden ze eerder al door te zetten voor de Hyvers, maar zonder resultaat blijkt nu.

Hyves blijft wel onderdeel van TMG. Een woordvoerder zegt tegen het ANP dat het niet uit te sluiten is dat het besluit kan leiden tot ontslagen. Hyvers die hun foto's, krabbels en video's willen bewaren kunnen in november een aanvraag doen om alles wat ze op de site hebben staan te downloaden.

Nostalgie

Hyves zit bij iedereen wel een beetje in het hart: het is immers de eerste sociale netwerk dat Nederland kent. In 2004 wordt het opgericht door Raymond Spanjar. Het begint simpel: je maakt een profiel aan, vult een vragenlijstje in, foto erbij en vervolgens kan je in contact komen met bijvoorbeeld oud-klasgenoten. Zo legde het Jeugdjournaal het toen uit.

Met het aantal gebruikers stijgt ook het aantal opties: chatten, krabbelen op elkaars profiel, laten weten waar je bent (via WWW) en de alom bekende smilies zijn kenmerkend. Daarom:

Wouter Bos

Als in 2006 Wouter Bos als eerste politicus een profiel aanmaakt, blijkt hoe serieus de website wordt genomen. Al snel volgt ook Jan-Peter Balkenende en de twee concurreren om het aantal 'vrienden'. Hyves was ook de plek waar het allereerste chatdebat tussen lijsttrekkers wordt georganiseerd.

In 2007 wordt de site uitgeroepen tot populairste online community. Ook kan je Goldmember worden: tegen betaling krijg je toegang toch extra smilies en kan je zien wie er allemaal op je profiel aan het kijken zijn.

Deel dit artikel