NOS NieuwsAangepast

Roken in New York wordt nóg een beetje moeilijker

Roker in New York - AFP

Het wordt rokers in New York steeds lastiger gemaakt door hun burgemeester. Binnenkort mag je daar alleen nog maar sigaretten kopen als je 21 jaar bent. De minimumleeftijd was eerst 18 jaar, maar wordt straks verhoogd. Ook het kopen van een e-sigaret valt onder de nieuwe maatregel. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft daarmee ingestemd.

Het is voor het eerst dat een grote Amerikaanse stad de leeftijdgrens voor het kopen van tabak omhoog gooit naar 21 jaar. Ook moeten rokers meer gaan betalen voor een pakje sigaretten.

De nieuwe regels komen niet als verassing: burgemeester Michael Bloomberg begon eerder dit jaar een gezondheidsoffensief. Hij strijdt niet alleen tegen roken, ook vet eten, alcohol en harde muziek worden aangepakt.

Regels, regels

Sinds de aanstelling van Bloomberg in 2002 zijn er steeds meer maatregelen tegen roken genomen. Op verschillende publieke plekken, zoals Times Square en Central Park is het al verboden om te roken en ook in bars en restaurants is het bordje 'No smoking' volledig ingeburgerd. Daarnaast moet je als roker in The Big Apple beschikken over een goed gevulde portemonnee: de prijs van een pakje sigaretten is verhoogd naar 10,50 dollar, zo'n 7,63 euro.

De strengere maatregelen zijn bedoeld "om levens te redden", zegt Bloomberg. Het percentage jonge rokers in New York is sinds 2007 8,5 procent. Dat willen ze met dit plan terugdringen.

In Nederland mag je vanaf je zestiende een pakje sigaretten kopen. Er zijn plannen om die leeftijdsgrens te verhogen naar 18 jaar.

Door Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl