NOS NieuwsAangepast

Amsterdam: Sint komt aan en Pieten zijn (nog) zwart

Hij komt hoor, de Sint - met z'n Zwarte Pieten. Op 17 november live in Amsterdam. Mensen die Zwarte Piet discriminerend vinden hadden 21 bezwaren tegen de vergunning ingediend, maar de gemeente trekt de vergunning niet in.

Nu dus nog wel, maar misschien in de toekomst niet meer. Volgens burgemeester Van der Laan moet er nagedacht worden over een geleidelijke verandering van de figuur Zwarte Piet. Bijvoorbeeld door dubieuze teksten in Sinterklaasliedjes weg te laten en Piet met een ander uiterlijk - een andere kleur of met blonde haren.

De burgemeester schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij "zich bewust is van de gevoelens van de bezwaarmakers, maar ook van de Sinterklaasliefhebbers". Hij vindt dat de traditie van Zwarte Piet door de jaren heen is veranderd van een knecht en een boeman naar een "vrolijke clown die niet noodzakelijk zwart is van zichzelf maar duidelijk geschminkt, bijvoorbeeld om schoorsteenroet te suggereren."

A'dam past intocht Sint niet aan. Zwarte Piet blijft zoals hij was. Ook vindt gemeente dat men niet mag zeggen dat Sinterklaas niet bestaat. Gerri Eickhof (@gerrieickhof) October 30, 2013

Tot slot vraagt Van der Laan aan tegenstanders om de intocht en het feest niet te verpesten voor kleine kinderen.

Van bezwaarmakers wordt tijdens de intocht een tolerante houding verwacht, zegt vd Laan. "Verstoren gaat te ver". (1/2) Edwin vd Berg/NOS (@EdwinvdBergNOS) October 30, 2013

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl