NOS NieuwsAangepast

Belgische overheid mengt zich in download-discussie

Hoe verdient een artiest geld aan publiek dat downloadt? Die discussie blijft maar spelen, en in België loopt het nu een beetje uit de hand. De Belgische BUMA wordt voor de rechter gesleept.

Begin dit jaar sleepte auteursrechtenorganisatie SABAM - de Belgische BUMA - een paar Belgische internetproviders (onder meer Belgacom) voor de rechter. SABAM eist dat de providers 3,4 procent van hun omzet overmaken. SABAM kan dat dan weer aan de artiesten geven.

Maar daar is de FOD Economie, het Belgische ministerie van Economische Zaken, het niet mee eens. Die dagen nu SABAM voor de rechter om te voorkomen dat ze de claim bij de providers doorzetten. En daar zijn ze bij SABAM ook weer boos over. Belangenverstrengeling, vinden ze.

Komt er niet door

"Dat is echt nog nooit eerder gebeurd", zegt de Belgische internetjurist Matthias Dobbelaere. "De overheid wordt geacht neutraal te zijn, die moet zich niet in een zaak mengen tussen twee private instellingen." Dan komt er ook nog bij dat Belgacom vroeger een overheidsbedrijf was. Dat is het niet meer, maar "het is publiek geheim dat de overheid nog altijd de belangrijkste aandeelhouder is".

Dobbelaere vindt het een risico voor het imago van het ministerie. Voor een zaak die er volgens hem toch nooit doorkomt. "Ik geloof niet dat er een rechter is die dit gaat toewijzen. 3,4 procent is ook een gigantisch bedrag."

Kan dit ook in Nederland?

In Nederland werkt het anders. Wij hebben de thuiskopieheffing. Apparaten waarop je media kan opslaan zijn duurder geworden, en dat extra geld gaat naar de artiesten. "Je mag voor eigen gebruik een kopie maken van een film of een dvd, ook uit illegale bron", vertelt internetjurist Arnoud Engelfriet. "Maar als je die wil vertonen, moet je vergoeding betalen."

Die vergoeding moet worden afgedragen door de fabrikant of importeur van afspeelapparaten. "En dat mogen ze uiteraard doorrekenen aan de consument", zegt Engelfriet. "Kijk, SABAM is wel iets strenger dan BUMA, maar het blijft dezelfde discussie. Er wordt gedownload, en artiesten moeten gecompenseerd worden. Het hele internet aan banden leggen, voelt nogal disproportioneel. De grote vraag blijft dus: hoe gaan we dat doen. Daar gaat deze discussie over."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl