NOS NieuwsAangepast

Hey Christian! Bedankt hè.

"Zeg die Christian gisteren, wat een blaaskaak zeg!" Ja, niet iedereen was maandag even blij met Christian. In Laren sloopte hij een dak, in Amsterdam duwde hij tientallen bomen om en de brandweer was de hele dag in touw om de rommel achter Christian op te ruimen.

Christian?! Ja Christian. Dat is namelijk de naam van de herfststorm die ons de hele dag heeft bezig gehouden. In totaal kost Christian ons zo'n 95 miljoen, denken de verzekeraars. Maar wie heeft die naam verzonnen?

Institut für Meteorologie

Christian zelf. Oké, nu maken we het wat ingewikkeld, maar de Duitser Christian Widera heeft de naam van de storm namelijk gekocht en hem naar zichzelf genoemd. Dat kan in Duitsland.

Voor 199 euro kun je volgens het AD een lagedrukgebied kopen. De Duitse variant van het KNMI, het Institut für Meteorologie verkoopt sinds 2002 het naamrecht op hoge- en lagedrukgebieden. Voor stormen geldt dat ze namen op alfabetische volgorde krijgen, dus na Christian komt dadelijk Didi.

Mooi weer

Dit jaar werden er 140 depressies en 59 hogedrukgebieden verkocht. Een hogedrukgebied is ietsje duurder dan een storm, 299 euro. Voor dat geld mag wel het hele land wel jou bedanken voor mooi weer. Wij onthouden het voor na de winter: "Kunnen we op het terras zitten?"

"Ja, dankzij NOS op 3."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl