Meisje (17) overleden aan gevolgen mazelen

Een meisje van 17 uit Zeeland is overleden aan de gevolgen van mazelen. Ze was niet ingeënt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens Omroep Zeeland is het meisje afgelopen weekend overleden in Tholen.

Het is het eerste dodelijke slachtoffer van de mazelenepidemie, die sinds mei in Nederland heerst. Officieel zijn er 2016 mazelenpatiënten, maar het werkelijke aantal ligt volgens het RIVM waarschijnlijk hoger. Veel zieken gaan namelijk niet naar een huisarts.

De uitbraak van de ziekte, die vooral heerst onder kinderen tussen de 4 en 12, heeft vooral de Biblebelt getroffen. Daar wonen veel mensen die om religieuze redenen vaccinatie weigeren.

Gereformeerd

Gereformeerde christenen stonden tot begin augustus bekend als de grootste weigeraars van de vaccinaties tegen ziektes als de mazelen, maar dat klopt niet. Volgens het RIVM heeft maar een op de vijf mensen die besluiten hun kinderen niet te laten inenten een reformatorische achtergrond.

Volgens het RIVM is 95 procent van alle kinderen in Nederland ingeënt. Van de overige 5 procent is naar schatting 1,3 procent gereformeerd. De rest bestaat uit mensen die wat kritisch tegenover het inentingsprogramma staan.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl