NOS NieuwsAangepast

"Marteling in gevangenis Zuid-Afrika"

Elektrische schokken, dwanginjecties en mishandelingen. Bewakers van een gevangenis in de Zuid-Afrikaanse stad Mangaun zouden zich schuldig maken aan het martelen van gevangenen.

De BBC zegt filmbeelden in handen te hebben waarin het geklik van elektrische schokken en geschreeuw van gevangenen te horen is. Onderzoekers aan de Wits Universiteit in Johannesburg zeggen over getuigenissen te beschikken van meer dan dertig gevangenen over elektrische schokken en andere martelingen.

Een lid van de onderzoeksgroep van de universiteit zegt dat gevangenen verklaarden dat ze soms flauwvielen als de schokken te zwaar werden. Ook vertelden ze dat gevangenen geregeld gebroken ledematen opliepen. Een ontslagen oud-bewaker van de gevangenis zegt tegen de BBC dat er water over de gevangenen werd gegoten om het effect van de elektrische schokken te versterken.

The Guardian laat op zijn website al deze beelden zien van de martelingen:

Dagelijkse mishandelingen

Volgens de BBC zou het om dagelijkse mishandelingen gaan. "Elektrische schokken, maar ook het toedienen van medicijnen tegen psychose bij mensen die niet psychotisch zijn, als vorm van straf. Dit zou gebeuren in een deel van het gevangenisziekenhuis, overigens niet onder toezicht van G4S", meldt de BBC.

Volgens de BBC zet G4S vraagtekens bij de beschuldigingen. "Onlangs zou er een grote ontslagronde hebben plaatsgevonden. G4S zegt dat daar mogelijk de beschuldigingen vandaan komen, bij wijze van wraak van oud-werknemers", zegt een BBC-correspondent.

G4S zelf zegt niet op de hoogte te zijn van martelingen. Andy Baker, het hoofd van G4S in Afrika: "Als we bewijs zien van datgene wat wordt beweerd, dan zullen we er zeker naar kijken. Het is moeilijk om in zo'n omgeving, met zoveel mensen en zoveel onderdelen vast te stellen of er mensen over de schreef zijn gegaan. Voor zover ik weet is er nog nooit zoiets als dit gebeurd."

Vorige maand na, de Zuid-Afrikaanse overheid het bestuur van de gevangenis over van G4S, vanwege de toenemende onrust en geweld.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl