NOS NieuwsAangepast

No Woman, No Drive gaat viral

Deze ingezongen steun van de Saudische activist Hisham Fageeh heeft niet geholpen: gisteren zijn veertien vrouwen in Saudi-Arabië opgepakt omdat ze auto reden. Dat meldt de krant al-Madina zondag. In het land mogen vrouwen niet achter het stuur kruipen, maar uit protest daartegen ging tientallen Saudische dames gisteren juist wel de weg op, voor de campagne Women2Drive.

No Woman No Drive is sinds gisteren meer dan een miljoen keer bekeken, precies wat Fageeh wilde: "Ik hoop dat 'ie op nieuwssites verschijnt en dat mensen dan zien dat Arabieren ook grappen kunnen maken en dat we ook gewoon lachen". Da's gelukt, de video is ook op Euronews en CNN getoond.

Volgens de Saudische columnist Abdullah Hamidaddin komt de video op precies de juiste tijd. "Dit gaat geen invloed hebben op politiek niveau en ook niet op mensen die vinden dat vrouwen niet mogen autorijden, maar het helpt wel, zei Hamidaddin tegen al Arabiya. "Het spreekt veel mensen aan en dat is heel belangrijk."

Zweepslagen

Wat er met de opgepakte vrouwen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In het verleden kregen autorijdende vrouwen in Saudi-Arabië gevangenisstraf en zweepslagen. Een geestelijke probeerde het autorijden ook al te voorkomen door te zeggen dat het gevaarlijk is voor de eierstokken.

Hoeveel vrouwen gisteren in Saudi-Arabië de weg op zijn gegaan, is niet helemaal duidelijk. Sommige media melden 40, andere 60. Sommige vrouwen hebben bewijs:

Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat vrouwen een massaal protest organiseren. In 2011 organiseerde Women2Drive de actie via sociale media. Deze keer werd een website met een petitie opgezet, oct26driving.com. Meer dan 6000 mensen tekenden de petitie voordat de website werd gehackt.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl