NOS NieuwsAangepast

Geen NSA-paniek in India: premier is digibeet

Foto: AFP

Overal ter wereld hebben politieke leiders dit weekend natuurlijk koortsachtig hun inbox geleegd - maar de premier van India niet. Die hoeft zich nergens zorgen over te maken, zegt onze correspondent: "Hij heeft geen mobiele telefoon of computer, hij heeft niet eens een e-mailadres. Er is dus niets om af te luisteren of te bespioneren in New Delhi." Dat heeft premier Manmohan Singh via z'n woordvoerder laten weten, hij is uitermate relaxed over het afluisteren door de NSA.

De premier van India is 81 en wordt omschreven als een enorme digibeet. Hij is de leider van ruim een miljard mensen, maar heeft nog nooit een mobiele telefoon in zijn handen gehad. "Voor de NSA is hij dus een lastige klant."

Nou is India best high tech, maar in overheidsgebouwen merk je daar niets van: "Daar staan nog typmachines op de bureaus in plaats van computers. En stapels dossiers en grote archiefkasten."

Stop Watching Us

Foto: AFP

President Obama weet al 3 jaar dat de Duitse bondskanselier Merkel is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag op basis van bronnen binnen de NSA. Volgens de krant is Obama persoonlijk op de hoogte gebracht; hij zou Merkel niet vertrouwen.

In Amerika zelf zijn ze ook niet allemaal blij met de afluisterpraktijken van hun geheime dienst. Duizenden bezorgde Amerikanen gingen daarom de straat op in Washington. Ze eisen dat het toezicht op de inlichtingendiensten wordt aangescherpt en hun vrijheden worden ingeperkt.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl