NOS NieuwsAangepast

Pepperspray-agent krijgt compensatie voor trauma

De campus-agent die in 2011 tijdens Occupy-protesten bij de University of California tientallen studenten van dichtbij in het gezicht spoot met pepperspray, krijgt bijna 28.000 euro als compensatie. John Pike raakte in de nasleep van die zaak z'n baan kwijt, liep een trauma op en werd depressief.

Omstanders filmden het pepperspray-incident en zetten de video's op YouTube. Nadat die massaal werden bekeken, was de ophef enorm. Pikes werkgever zette hem op non-actief en werd na acht maanden onderzoek definitief ontslagen. Niet omdat hij pepperspray gebruikte, maar het van een onveilige afstand sprayde.

Bekijk hier het filmpje:

Door het YouTube-filmpje veranderde Pikes leven radicaal. Zijn persoonlijke informatie en adres werd online geplaatst, waarna hij met de dood bedreigd werd. Pike werd depressief en diende een claim in. De University of Califorinia heeft nu een schikking getroffen met de ex-werknemer en een bedrag uitgekeerd.

Studenten

De protesterende studenten waar de pepperspray tegen gebruikt werd, krijgen ook een vergoeding. Eenentwintig studenten krijgen een bedrag van bijna 22.000 euro per persoon. Nog eens 15 andere studenten die claims hebben ingediend krijgen ongeveer 4800 euro.

Door Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl