NOS NieuwsAangepast

Iers blond meisje tóch een Roma-kind

Even dachten de Ieren dat ze, net als in Griekenland, een ontvoerd meisje uit een Roma-gezin hadden gered. Niets blijkt minder waar. Een DNA-test wijst uit dat de Ierse autoriteiten een grove fout hebben gemaakt: het meisje is, ondanks de uiterlijke verschillen, gewoon een Roma-kind.

Toen verontruste buren het soortgelijke verhaal uit Griekenland hoorden en de bijbehorende foto's zagen, sloegen ze alarm bij Jeugdzorg in Ierland. Net als in het Griekse verhaal, waren hun buren namelijk ook donkerder dan hun dochter. Het buurmeisje werd direct bij haar Roma-ouders weggehaald en onder toezicht van Jeugdzorg geplaatst.

Maria van 5 of 6 met haar vermeende Roma-ouders - EPA

Heksenjacht

Een oudere zus van het meisje zegt dat haar zusje "erg getraumatiseerd" is. "Ze hebben haar weggehaald, alleen omdat ze blond haar en blauwe ogen had." Volgens haar zijn er in Roemenië tal van mensen met blauwe ogen.

Een belangenorganisatie van Ierse zigeuners noemt het incident discriminerend en vreest voor een heksenjacht. "Laten we hopen dat er niet aan een stuk door kinderen zonder donkere huid en bruine ogen meegenomen worden voor DNA-testen."

'Jij hebt er vijf'

De zaak-Maria in Griekenland veroorzaakt lijkt een domino-effect te veroorzaken. Nadat de Griekse politie per toeval op Maria stuitte, werden gisteren ook drie Roma opgepakt toen ze op het eiland Lesbos aangifte deden van 'hun' nieuwe baby. Een 19-jarige vrouw, haar vriend van 21 en haar 51-jarige moeder probeerden een jongetje van tweeënhalve maand oud te registreren als hun baby. Maar volgens de politie klopten hun papieren niet.

De drie bekenden vervolgens dat ze het jongetje van een onbekende Roma-vrouw in Athene hadden gekregen, maar dat ze er niet voor hadden betaald. Ze hadden de biologische moeder verteld dat ze zelf geen kinderen konden krijgen en vroegen haar of ze hun niet een van haar vijf kinderen kon geven.

Maria's moeder

Griekse media schrijven dat in de zaak-Maria inmiddels een Bulgaarse biologische moeder is gevonden. De echte moeder zou Sasha Rusheva heten en woont in Nikolaevo, een plaats in het midden van Bulgarije. Ze is 35 en heeft veel meer kinderen, onder wie een aantal hoogblonde.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl