NOS NieuwsAangepast

Ook examenroof in België

Onze eindexamenkandidaten zijn niet de enigen die afgelopen zomer sjoemelden met hun examens: ook Vlaamse scholieren speelden vals. De Belgische justitie onderzoekt de examenfraude. Net als bij de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool gaat het om diefstal van examenvragen.

De zaak speelt zich af op het Bockstael-atheneum in Laken. De daders zouden computers van leraren hebben gehackt om examenvragen in handen te krijgen. Volgens het parket in Brussel trok de school aan de bel toen na de examens antwoordformulieren opdoken die wel heel erg leken op de voorbeeld-antwoorden die de leraren hadden opgesteld.

Vier verdachten

Tot nu toe zijn er vier verdachten opgespoord en verhoord. Volgens de Belgische krant La Dernière Heure gaat het om zowel meerder- als minderjarigen. Bij huiszoekingen is computermateriaal in beslag genomen.

De Belgische justitie neemt de zaak serieus. "Vroeger werd wel eens een papier uit de tas van de leraar gestolen. Nu gaat het om informaticafraude, misbruik van telecommunicatienetwerken en inbreuken op de privacywetgeving. Daar staan gevangenisstraffen op tot vijf jaar."

Nederlandse fraude

De Nederlandse examenfraude, die begon op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun, wordt nog steeds onderzocht. Tot nu toe is bekend dat er op 18 scholen is gefraudeerd. Hier vind je een tussenstand van het onderzoek.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl