NOS NieuwsAangepast

Zwarte Piet versus Iraanse Hadji Firoez

Links Zwarte Piet en rechts Hadji Firoez - ANP / flickr / ninara / CC BY-SA 2.0

Nederland moet van de VN stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet zou verwijzen naar slavernij. Maar in Iran loopt er ook een soortgelijke Piet rond: hij heet Hadji Firoez en is een beschermde traditie volgens de VN. Maar waarom mag Zwarte Piet niet bij de club?

Hadji Firoez hoort bij het Perzische feest Noroez. Dat feest wordt gevierd als het Perzische nieuwjaar begint, in maart, als het mooi weer wordt. De traditionele boodschapper Hadji loopt al weken voor het feest met zijn tamboerijn over straat en zingt liedjes om het nieuwe jaar in te luiden.

Overeenkomsten

Hadji Firoez en Zwarte Piet komen alleen tevoorschijn tijdens de feestdagen. Ze zijn beiden zwart geschminkt, hebben rode lippen en een feestelijk en een felgekleurd pak aan. De Iraanse Hadji heeft net als de onze Piet, ook een groot aantal liedjes in zijn repertoire. Het publiek: voornamelijk kinderen.Wat ook lijkt op het Sinterklaasfeest: lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven.Er zijn, net als bij Zwarte Piet, veel theorieën waar Hadji Firoez vandaan komt, ook gelinkt aan slavernij. Volgens correspondent Thomas Erdbrink is de mythische figuur Hadji vroeger een slaaf geweest. "Het is Zwarte Piet op z'n Iraans."

Verschillen

Zwarte Piet werd in 1850 geïntroduceerd door Jan Schenkman in het boekje Sint Nicolaas en zijn Knecht. Noroez dateert al van 3000 jaar terug en wordt ook in India, Kirgizië, Oezbekistan, Pakistan en Turkije gevierd.300 miljoen mensen vieren Noroez elk jaar. Dat tegenover 30 miljoen mensen in Nederland en België die het Sinterklaasfeest kennen, maar niet allemaal vieren.En Hadji Firoez pronkt dus op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Terwijl Zwarte Piet volgens de VN verboden moet worden.

Waarom Hadji wel?

Volgens correspondent Erdbrink hebben de Iraniërs een lobby achter de hand die vooral opkomt voor pre-Islamitische feesten. Nederland beschikt niet over zo'n lobby.

"Een tweede mogelijke reden heeft te maken met Nederland als multicultureel land, met veel verschillende etnische groeperingen. Grote kans dat er eerder een discussie losbarst dan in een land waar iedereen dezelfde cultuur deelt", vertelt Erdbrink. VN-deskundige Dick Leurdijk bevestigt dat: "Mensen die zich beledigd voelen hebben een klacht ingediend, zo is de zaak begonnen."

Ander perspectief

"VN-mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd heeft voor haar beurt gesproken", gaat Leurdijk verder. "Want hoe kan ze al een oordeel klaar hebben terwijl het onderzoek nog moet beginnen? Wij zijn met Zwarte Piet opgegroeid, die voor ons bij een kinderfeest hoort. De onderzoekers bekijken Zwarte Piet vanuit een ander perspectief en onderzoeken de mensenrechten."

Door Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl