NOS NieuwsAangepast

Facebook maakt U-turn om beelden onthoofding

Facebook heeft het er maar moeilijk mee: gruwelijke foto's en filmpjes. In een week tijd hebben ze al drie keer het beleid aangepast.

Dit keer is de aanleiding een filmpje waarop te zien is hoe een Mexicaanse vrouw wordt onthoofd. Dat werd er maandag opgezet. Facebook had net besloten om bloederige beelden te laten staan zolang ze bedoeld zijn om gruwelijkheden te veroordelen en niet te verheerlijken, zoals het onthoofdingsfilmpje uit Syrië. Maar ook nu regende het klachten.

De BBC zocht eens uit hoe dat beleid nou precies tot stand is gekomen. Want zelfs premier Cameron bemoeide zich er tegenaan. Het blijkt dat bovenstaande regel er niet pas net was, maar al in juli werd doorgevoerd, zonder dat aan de grote klok te hangen.

Waarschuwing

Gisteren zei Facebook dat ze de criteria voor het plaatsen van gruwelijke beelden zouden aanscherpen. Foto's en filmpjes mogen nog steeds niet gepost worden om geweld te verheerlijken, maar moderators gaan nog meer naar de context kijken: aan wie worden de beelden verspreid, zit er een waarschuwing bij?

It's irresponsible of Facebook to post beheading videos, especially without a warning. They must explain their actions to worried parents. David Cameron (@David_Cameron) October 22, 2013

En dus verscheen er een waarschuwing op het onthoofdingsfilmpje uit Mexico. I'm pleased Facebook has changed its approach on beheading videos. The test is now to ensure their policy is robust in protecting children. David Cameron (@David_Cameron) October 23, 2013

Offline

Maar gisteravond is de video alsnog offline gehaald.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl