NOS NieuwsAangepast

NL jihadisten in Syrië: we zijn hier om te helpen

Twee Nederlandse 'jihadisten' in Syrië hebben zich in een videoboodschap gericht tot hun families in Nederland. Ze verontschuldigen zich ervoor dat ze nooit afscheid hebben genomen. "De AIVD zit ons op de hielen," zegt Abu Bashir, die lijkt op de prediker die eerder uit de moskee Al Qibla in Zoetermeer werd gezet.

De tweede, een Bosniër die zich in de video broeder Eldin laat noemen, zegt tegen zijn moeder en twee zussen: "Kinderen hier hebben ook hulp nodig, net zoals wij toen we gevlucht waren; ikzelf als 6-jarig kind uit Bosnie."

Verplicht

De twee vertellen dat ze niet in Syrië zijn om te vechten, maar om hulp te verlenen. Op onderstaande video is te zien dat ze huisvuil van de straat opruimen. Hun boodschap is: echte moslims zijn verplicht om in Syrië te komen helpen: "Je moet voor je broeders en zusters hetzelfde wensen als wat je voor jezelf wenst," zegt Abu Bashir.

De jihadisten zijn aangesloten bij de rebellenbeweging Ghuraba Bilad al-Sham (Vreemdelingen in het klassieke Syrië), een aan al-Qaida gelieerde groep. Hun videobrieven zijn gisteren onder die naam op YouTube gepubliceerd. Het Openbaar Ministerie zegt dat ze Abu Bashir kennen. Ze bekijken of de twee in de video's actief werven voor de gewapende strijd in Syrië, want dat is in Nederland strafbaar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl