NOS NieuwsAangepast

Rusland noemt Greenpeace-activisten geen piraten meer

De dertig Greenpeace-activisten die vastzitten in Rusland worden niet langer beschuldigd van piraterij, maar van vandalisme. Dat heeft de Russische commissie gezegd die onderzoek doet naar de zaak.

Dat is een lichtere aanklacht, waardoor ook de maximumstraf die de activisten kunnen krijgen veel lager ligt: 7 jaar in plaats van 15. Ze werden ruim een maand geleden door de Russen opgepakt, tijdens een actie tegen olieboringen in het poolgebied.

Ook de leden van Pussy Riot werden trouwens aangeklaagd voor hooliganisme, oftewel vandalisme. Ze werden veroordeeld tot 2 jaar 'vrijheidsberoving' in een strafkamp.

@KoosvanWees Dat kunnen we helaas nog niet zeggen. Vandalisme kan in Rusland ook flinke straf opleveren. Hopelijk snel meer duiding... Greenpeace Nederland (@GreenpeaceNL) October 23, 2013

Zeerechttribunaal

Intussen probeert Nederland met de Russen naar de rechter te gaan, maar Rusland wil niet met de Nederlanders. Minister Timmermans stapte in de zaak-Greenpeace naar het Zeerechttribunaal, maar de Russen hebben daar lak aan, want de Arctic Sunrise heeft inbreuk gemaakt op de Russische soevereiniteit.

Zowel Rusland als Nederland hebben het VN-zeerechtsverdrag ondertekend en moeten zich daardoor min of meer houden aan de punten in dat verdrag. Maar laten de Russen nu net één voorbehoud hebben gemaakt: op het gebied van soevereiniteit.

Nederland eist dat Rusland dertig Greenpeace-activisten vrijlaat en daagde het land begin deze week voor de rechter. Volgens NOS-correspondent David-Jan Godfroid denkt Rusland dat het de zaak nog wel eens kan gaan verliezen. "Dan zouden de Russen zowel de Arctic Sunrise als de dertig activisten die meevoeren, moeten vrijlaten."

Wat ís het Zeerechttribunaal?

Ieder land dat het VN-zeerechtsverdrag heeft ondertekend, kan een andere staat voor het tribunaal slepen. De uitspraak van dat tribunaal is bindend, maar het kan een land niet dwingen die beslissing op te volgen. Maar wat is 't dan precies?

The International Tribunal for the Law of the Sea is gevestigd in Hamburg. 21 rechters, onder leiding van een Japanner, moeten erop toezien dat landen, bedrijven en burgers het zeerechtsverdrag van de VN niet schenden. 165 landen, waaronder Nederland en Rusland, zijn aangesloten.

Kanonskogel

In 1982 werd het VN-zeerechtsverdrag gesloten, omdat de regels die toen nog golden uit de 17e eeuw kwamen. Toen was 't heel simpel: de grens van territoriale wateren was 3 zeemijl uit de kust, óf de afstand die een kanonskogel kon komen.

Maar dat ging zo niet langer, omdat steeds meer landen aanspraak wilden maken op natuurlijke hulpbronnen en bijvoorbeeld omdat milieuverontreiniging wereldwijd zo beter kan worden aangepakt.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl