NOS NieuwsAangepast

Strengere privacywet EU dichterbij

Een burgerrechtencommissie van de EU heeft ingestemd met strengere privacyregels voor bedrijven. Met andere woorden: onder andere Facebook mag dan geen informatie meer geven aan -buitenlandse- autoriteiten, zonder dat een Europese rechter de zaak heeft bekeken.

De wet moet nog wel worden goedgekeurd door het voltallige parlement en de lidstaten van de EU. Als het voorstel er door komt, betekent dat dat bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid niet meer gegevens mag vragen van internetbedrijven.

1995

Een meerderheid van het comité Burgerlijke Vrijheden sprak zich uit voor een fikse aanpassing van de huidige wetgeving. De Europese privacywetgeving stamt nog uit 1995, het is haast overbodig te zeggen dat het internet sindsdien een vogelvlucht heeft genomen.

In Amerika is het vooralsnog geheim om als bedrijf openbaar te maken wat de NSA heeft opgevraagd. Een speciale rechtbank heeft dat begin deze maand besloten. De openbaarmaking van zulke gegevens is zeer schadelijk voor de nationale veiligheid, oordeelde de rechter.

Snowden

Internetbedrijven zijn bang dat ze door de mysterieuze informatieverzoeken klanten kwijtraken. Dat balletje kwam aan het rollen nadat Edward Snowden openbaar maakte dat NSA op grote schaal informatie opvraagt bij bijvoorbeeld Facebook, Google en Microsoft.

Bedrijven die de regels overtreden krijgen een boete die kan oplopen tot vijf procent van hun jaaromzet.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl