NOS NieuwsAangepast

New York zoekt autistische jongen (14)

New York zoekt al dagen naar de 14-jarige Avonte Oqeundo. Avonte is autistisch, praat niet en liep twaalf dagen geleden uit de deur van zijn school en is sindsdien spoorloos. Hulpdiensten doen er nu alles aan om de jongen terug naar zijn moeder te krijgen.

"Hi Avonte, dit is je moeder. Loop richting de zwaailichten Avonte", klinkt er uit de luidsprekers van de politie. De moeder van de jongen heeft de tekst ingesproken om hem zoveel mogelijk op z'n gemak te stellen. "Als hij zich verstopt, is dit een manier om Avonte uit zijn schuilplaats te lokken", vertelt een politieagent.

Trein

Waar Avonte kan zijn is een raadsel, maar vanwege zijn voorliefde voor treinen focust de politie op metro- en treinstations. Alle 468 metrostations zijn uitgekamd en agenten struinen spoortunnels af in de hoop de jongen te vinden. Ook spoorwegmedewerkers worden speciaal voor de zoektocht ingezet: zij kennen de tunnels en het spoor het beste.

Tegelijkertijd is er een groep van zo'n 150 vrijwilligers die samen met de familie van Avonte de stad uitpluizen. "Het is een nachtmerrie", zegt Avonte's moeder. "Maar elke dag word ik wakker met de gedachte 'dit is de dag dat we hem vinden.'"

Aanklacht

Inmiddels heeft de familie van de jongen een aanklacht tegen de school ingediend. "Hij had nooit zomaar de school uit mogen lopen. Hij werd gezien, maar niemand deed wat!", zegt zijn vader tegen de New York Daily News.

Met behulp van een stichting voor autisme is er inmiddels een beloning uitgeloofd van meer dan 70.000 dollar; zo'n 51.000 euro.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl