NOS NieuwsAangepast

Overheerlijke delicatesse: calamanus

Lekker, inktvisringen! Maar zit er eigenlijk wel inktvis in? CDA-Europarlementariër Esther de Lange zegt dat de kans heel groot is dat je al die tijd gefrituurde varkensanussen naar binnen hebt gewerkt. Dat gerucht circuleerde al langer, maar niemand heeft het ooit echt bewezen.

Tijdens haar onderzoek naar voedselfraude kwam De Lange ook weer op het spoor van de calamares waar varkensanus in verwerkt zou zijn en dus trekt ze aan de bel. Die bewering heeft heel wat discussie losgemaakt, want het lijkt erop dat ze haar vingers brandt aan een oude discussie.

De Europarlementariër hoorde van allerlei mensen dat het toch écht zo is: je calamares is een varkensanus. Let wel, hoorde. Er is geen hard bewijs, maar De Lange en haar collega's spraken honderden mensen uit de industrie, en die zeiden dat 'voedselverwisseling' inderdaad voorkomt.

Calamares of varkensanus? - Wikipedia

De Lange presenteert vandaag in Brussel de uitkomsten van het onderzoek, dat ze had ingesteld na de welbekende paardenvleesaffaire. De conclusie: al die affaires, zoals strooizout in eten, fraude met biologische eieren en de paardenvleesaffaire, wijzen op een structureel probleem.

De Lange wil met dit onderzoek dat er meer gedaan wordt tegen voedselfraude, waarvan volgens haar deze calamares en paardenvleesgate alleen nog maar de topjes van de ijsberg zijn.

Geen paniek

Heel gevaarlijk voor je gezondheid lijken die biggenkontjes niet te zijn: "Een Europese burger heeft 260 keer zo veel kans om aan griep te overlijden, dan aan het gevolg van onveilig voedsel, maar een derde van de consumenten wantrouwt de informatie op voedseletiketten."

En precies dat lage consumentenvertrouwen is volgens De Lange een gevaar. Nederland verdient namelijk meer dan 10 procent van zijn inkomen met landbouw en voeding.

Mocht je na alle verhalen over strooizout in je eten, loodhoudende verf in snoepjes, of varkenskont in inktvisringen willen weten waar je in de supermarkt het meest op moet letten, hier de top 10 van meest fraudegevoelige producten:

Top 10 meest fraudegevoelige producten

1. Olijfolie2. Vis3. Biologisch voedsel4. Melk5. Granen6. Honing en ahornsiroop7. Koffie en thee8. Kruiden (zoals saffraan en chilipoeder)9. Wijn10. Bepaalde vruchtensappen

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl