NOS NieuwsAangepast

Vriendschapsjaar Nederland-Zweden? 5 mogelijke fitties

Leuk, een vriendschapsjaar! Daar hebben we inmiddels ervaring mee. Over een paar weken loopt eindelijk dat onfortuinlijke jubeljaar met Rusland af en kunnen we door met de volgende: Zweden. In 2014 vieren we 400 jaar innige betrekkingen met de houthakkers.

Daar waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima pas nog en toen was er geen vuiltje aan de lucht, maar wij voorzien problemen. Wat kan er allemaal misgaan?

Vijf mogelijke fitties op een rij:

1. Zweden is geen lid van de eurozone. Ontzéttend onhandig dus bij een stedentripje: kan je verdorie euro's gaan omwisselen voor Zweedse kronen. Kan daar nou niet eens iets aan gedaan worden?

2. Sure, we smelten allemaal voor de gehaktballetjes van de Ikea, maar dat we daardoor misschien wel jarenlang paardenvlees naar binnen hebben gewerkt, vertelden de Zweden er niet bij. Door paardenvleesgate dit jaar werden ze pas betrapt en haalden ze de paardenballetjes maar uit de schappen. Later ook de knakworsten met paard en de 'elandlasagne'- want daar zat varken in.

3. Het Songfestival in Zweden zijn we uiteraard nog lang niet vergeten. Die ene waar Anouk 9e werd in plaats van de winnaar. En dat had niks met stemproblemen te maken.

4. Officieel is Zweden nog niet geplaatst voor het WK volgend jaar in Brazilië, maar dikke kans dat ze een plekje scoren. En dan is de game uiteraard on.

5. Armin van Buuren is nog steeds de nummer 1 dj ter wereld, gevolgd door Tiësto. Maar op nummer 3 staat inmiddels de Zweed Avicii. Zaterdag wordt de nieuwe top 100 dj's bekendgemaakt. Don't even think about it, Sweden.

Onze ambassades zijn voorlopig nog positief:

Maar er zijn vast meer dingen waarover we kunnen gaan botsen. Aarzel niet om die ons te laten weten.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl