NOS NieuwsAangepast

Oproep aan België: verbied ontgroeningen

Ontgroening moet op de politieke agenda in België. Da's opmerkelijk genoeg een voorzet van een Franse politica. Ségolène Royal van Parti Socialiste heeft een brief gestuurd naar de Belgische premier Elio Di Rupo, waarin ze erop aandringt om studentendopen, zoals het in België heet, te verbieden. Dat meldt VRT.

Dat doet Royal naar aanleiding van een incident eind september. Een Franse studente diergeneeskunde aan de universiteit van Luik raakte in coma, doordat ze tijdens de ontgroening te veel water had gedronken. Dat was de 'doop': zoveel mogelijk water drinken. Toen ze aangaf dat ze niet meer kon, mocht ze alleen stoppen als ze een verklaring zou tekenen waarin ze afstand deed van de doop. Dus dronk ze door. Ze is later overigens wel uit haar coma ontwaakt.

Wetteloos universum

Haar ouders dienden een klacht in, waarna de politie een onderzoek opende. En volgens procureur-generaal Christian De Valkeneer van Luik zouden de verantwoordelijken van de ontgroening vervolgd kunnen worden.

Hij lijkt niet voor een verbod te zijn, maar stuurt wel een waarschuwing de wereld in: "Ik wil absoluut niet de oorlog verklaren aan studentikoze folklore, maar je moet binnen de grenzen van het redelijke blijven", zegt hij. "Ik wil dat ze weten dat ze niet in een wetteloos universum leven, waar alles toegelaten is. En het is aan het gerecht om de rode lijn te trekken die niet mag worden overschreden."

De rector van de universiteit van Luik lijkt niets van de ophef te snappen. Hij noemt de brief van Royal een "simplistische visie op het probleem". Een probleem dat ernstig is een aangepakt moet worden, maar buiten de politiek om, vindt Bernard Rentier.

Réponse à la lettre de Ségolène Royal à @ElioDiRupo: Quelle vision simpliste du problème ! @scoopit http://t.co/l88HMCUzuP Bernard Rentier (@bernardrentier) October 15, 2013

De studentenvereniging van diergeneeskunde in Luik liet trouwens weten dat het ongeluk niet gebeurde tijdens een officiële ontgroening, maar tijdens een weekendje dat door de nieuwe studenten zelf was georganiseerd.

In Nederland is het ook een keer gebeurd dat een student zichzelf met water in een coma dronk tijdens een ontgroening. Dat gebeurde in 2005 in Groningen. Hij kwam na anderhalve dag weer bij zinnen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl