NOS NieuwsAangepast

Feest in New York: moordvrije week

New Yorkse politieagenten vieren feest: een week lang is er in de stad niemand vermoord. Dat gebeurt zelden in de Big Apple.

Een record is het niet: in januari dit jaar was het negen dagen stil wat betreft moorden. Dat kwam door het extreem koude weer. Ook in 2012, na de verwoestende orkaan Sandy, werd er zes dagen lang niet gemoord.

De politie ziet de nieuwe moordvrije week als een teken dat het steeds beter gaat met de veiligheid in de stad. Sowieso is New York hard op weg naar een recordjaar wat betreft aantal moorden. Tot nu toe waren het er 256, terwijl het er volgens de overheidsstatistieken vorig jaar in dezelfde periode 346 waren. Ook zijn er volgens die statistieken een stuk minder schietpartijen.

Moordhoofdstad

New York was altijd de 'moordhoofdstad' van Amerika. Die 'titel' raakte de stad vorige maand kwijt aan Chicago.

Burgemeester Bloomberg van New York heeft de verbetering van de veiligheid in de stad tot speerpunt van zijn beleid gemaakt. Soms slaat hij volgens critici door, zoals bij zijn 'stop-and-frisk'-beleid, waarbij agenten mensen mochten aanhouden op basis van uiterlijk. De rechter heeft de methode uiteindelijk verboden, omdat vooral minderheden werden gefouilleerd.

The Wall Street Journal houdt bij hoeveel moorden er tussen 2000 en 2010 in de VS werden gepleegd. Bekijk hier het overzicht.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl