NOS NieuwsAangepast

"Machinisten zijn boos en onthutst"

Machinisten zijn boos. En dat heeft te maken met een reclamespotje van de Donorweek. Daarin rent een triatleet vlak voor een trein over het spoor. En dat is nou net de nachtmerrie van elke machinist.

Dus zijn de machinisten boos, want mensen die vlak voor een trein de overgang oversteken is ze een doorn in het oog. Maar, om te beginnen, eerst maar even het bewuste spotje (en hier de bioscoopversie).

Boos!

"Wij vinden dit een heel slecht voorbeeld", zegt Roel Berghuis van FNV Spoor. "Er lopen juist allerlei campagnes om dit gedrag te voorkomen." Ook de bond VVMC en NS Reizigers zijn boos over het spotje.

Naar aanleiding van het spotje heeft FNV Spoor een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie, die op 17 oktober een beslissing gaat nemen over het filmpje. "Maar het kwaad is eigenlijk al geschied", zegt Berghuis. "Wij hopen toch dat de spot van televisie afgaat en er een rectificatie komt."

"We hadden ons niet gerealiseerd dat dit impact zou hebben op machinisten", zegt Bernadette Haase, directeur van de Nederlandse Transplantatie Stichting en opdrachtgever van het spotje, tegen RTL Nieuws. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft laten weten geen problemen te hebben met het spotje, meldt ANP. Ze vindt het een "spannend en prikkelend filmpje". "Daar sta ik volledig achter", zegt ze. Het spotje werd onder meer in opdracht van haar ministerie gemaakt.

Dick Maas

"Machinisten reageren onthutst en boos", zegt Berghuis. "Het komt vaak voor dat mensen het risico nemen en bellend of Whatsappend snel nog even oversteken. Dan staat het hart van een machinist ook even stil."

Het spotje is geregisseerd door Dick Maas, in opdracht van de Transplantatie Stichting en het ministerie van Volksgezondheid. Je ziet de triatleet allerlei sporten achter elkaar uitvoeren. Later vertelt hij dat hij een donorhart heeft.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl