NOS NieuwsAangepast

Bo Xilai probeert het nog een keer

De voormalig Chinese politicus Bo Xilai gaat in hoger beroep. Hij werd eerder veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens omkoping, verduistering en machtsmisbruik. De uit de gratie geraakte policitus heeft de aanklachten altijd ontkend. De Chinese rechtbank moet de zaak nu nog eens behandelen.

Het is bijna zeker dat Bo's veroordeling niet zal veranderen. De Chinese rechters worden namelijk gecontroleerd door de Communistische Partij. Eb die heeft al gezegd dat de oud-politicus schuldig is, zegt een correspondent van de BBC.

Van top naar bodem

De 64-jarige Bo had een jaar geleden nog alles goed voor elkaar. Hij hoorde bij de top van de Communistische Partij en werkte als partijsecretaris in de centraal gelegen provincie Chongqing. Die heeft onder zijn leiding een enorme economische groei meegemaakt, meer dan in de rest van China, schrijft een onderzoeksteam van de Nationale Universiteit van Singapore.

Vorig jaar waaide de wind uit een andere hoek: Bo Xilai kwam in opspraak na een reeks schandalen. De rumoer begon nadat politiechef Wang Lijun uit de school klapte over de, door Bo in de doofpot gestopte, moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Wang vroeg uit angst asiel aan in Amerika, tevergeefs. Daarna bekende Bo's vrouw, Gu Kailai, dat ze Heywood vermoord had. Ze kreeg een levenslange gevangenisstraf. Wangs angst bleek ook gegrond: hij kreeg vijftien jaar cel wegens medeplichtigheid.

Aanhangers van Bo beweren dat hij het slachtoffer van een politieke zuivering is. Zij zeggen dat Bo is uitgeschakeld door politieke tegenstanders, die bang waren dat hij gekozen zou worden als een van de nieuwe leiders van de Chinese Communistische Partij. Opmerkelijk is dat het proces van de ex-partijsecretaris in Yinan wordt gehouden, dat is meer dan duizend kilometer van Chongqing, de plek waar hij werd opgepakt.

Door Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl