NOS NieuwsAangepast

Universiteit van Nederland opent deuren

Foto: Onno Feringa

Waarom hebben bonobo's veel grotere ballen dan mensen? Hoe ontdekt een arts waar je last van hebt? Was vroeger alles beter? Het zijn zomaar wat vragen die aan bod kwamen tijdens de colleges van de Universiteit van Nederland. De universiteit opent nu officieel de digitale deuren, want vanaf vandaag komen ze de komende tijd één voor één online.

De Universiteit van Nederland doet niet aan colleges in een stoffige collegezaal, maar in een Amsterdamse club. Daar werden tot nu toe vakken als klinische neuropsychologie, aansprakelijkheidsrecht en vestibulologie gegeven. Er zitten ook nog een boel colleges aan te komen, de gehele lijst vind je hier.

Ademloos

"Het is een iniatief waarbij wetenschappers een groot bereik krijgen. Het sluit goed aan bij de mogelijkheden van MOOC's, waarover minister Bussemaker in haar speech bij de opening van het Academisch Jaar al sprak", aldus haar woordvoerder Slok. Of, zoals mede-oprichter Alexander Klöpping het omschrijft: "Ik had nooit gedacht dat ik geïnteresseerd zou raken in de hechting van plastic aan enzymen, maar ik heb anderhalf uur ademloos aan de lippen van een hoogleraar gehangen die me daarover vertelde."

Een voorbeeld: gaat je geheugen kapot, als je te veel voor je computer hangt?

Slok: "Digitale colleges kunnen geen volledige vervanging zijn, wel een aanvulling. Het kan zijn dat docenten er anders door gaan doceren, bijvoorbeeld dat ze MOOC's als huiswerk meegeven. De colleges op de universiteit kunnen dan weer voor andere zaken worden gebruikt."

En: wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl