NOS NieuwsAangepast

Ventures Africa: 55 miljardairs

Als je aan Afrika denkt, denk je niet meteen aan mensen met veel geld. Toch zijn die er wel. In het hele continent wonen wel 55 miljardairs, heeft Ventures Africa onderzocht. Dat zijn er meer dan aanvankelijk werd gedacht. Samen bezitten de Afrikaanse miljardairs bijna 144 miljard dollar.

Op de lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes waren 40 Afrikaanse miljardairs bekend. Ventures spekte die lijst nog eens met 15 superrijken. Daarmee streeft het continent Latijns-Amerika voorbij, daar wonen volgens Forbes namelijk 51 miljardairs. In Azië zijn er 399 mensen die meer dan een miljard dollar op zijn rekening hebben staan. De meeste superrijken uit Afrika wonen in Nigeria, Zuid-Afrika en Egypte.

Nummer één

De nummer één op de Ventures-lijst is de Nigeriaanse businessman Aliko Dangote, hij is goed voor 20,2 miljard dollar. Dertig jaar geleden begon hij met het opbouwen van zijn fortuin. Nu is hij eigenaar van de Dangote Group, waar de grootste bedrijven van West-Afrika bijhoren. In het Amerikaanse blad Forbes staat hij als 43e op de lijst van meest rijke personen. Opvallend genoeg staan tussen alle mannen op de lijst ook nog drie vrouwelijke miljardairs; de moeder van de president van Kenia, de dochter van de Angolese president en een Nigeriaanse oliemagnaat en modeontwerper.

Debat

Correspondenten van de BBC zeggen dat de lijst waarschijnlijk het debat tussen rijk en arm aanwakkert. Dat komt omdat er in Afrika nog altijd honderden miljoenen mensen in armoede leven. Dat aantal is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Oprichter van Ventures Africa zegt dat er waarschijnlijk wel meer miljardairs zijn, maar die bespreken hun geldzaken liever niet.

Door: Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl