NOS NieuwsAangepast

Gemaskerde schrijvers worstelen om boekencontract

Bij de woorden 'literair gevecht' denken we in Nederland aan schrijvers die elkaar op papier zwartmaken. Harry Mulisch die Gerard Reve in een essay uitmaakt voor racist, dat soort dingen. In Peru nemen ze de term wat letterlijker: daar strijden jonge gemaskerde schrijvers in een worstelarena om een contract bij een grote uitgever.

Vijf minuten, drie woorden, één winnaar

Het is op zijn zachtst gezegd een opvallend tafereel in kroeg La Noche. Twee gemaskerde mensen achter een laptop, in een arena, en een publiek dat ze hartstochtelijk aanmoedigt. Binnen vijf minuten moeten de schrijvers een verhaal schrijven met drie woorden die ze te horen krijgen van de scheidsrechter. Wie volgens de jury het beste verhaal schrijft, gaat door naar de volgende ronde.

De wedstrijd wordt inmiddels voor het derde jaar op rij gehouden, maar nu staat er voor het eerst een contract bij een uitgever op het spel. Vanavond gaat de winnaar er met het contract vandoor. Initiatiefnemer Christopher Vasquez zegt tegen Public Radio International dat hij iets anders belangrijker vindt dan de prijs. "De reden dat we dit doen is om te laten zien dat literatuur niet saai is. We maken er echt een evenement van."

Hoe de schrijvers elkaar te lijf gingen in de kwartfinales zie je hier.

Worstelen

Het idee voor de show is afgeleid van Mexicaans worstelen, Lucha Libre. Hierbij knokken anonieme gemaskerde mannen in te strakke pakjes in een arena om geldprijzen. Om de cult compleet te maken, worstelen de mannen onder opvallende pseudoniemen. De schrijvers kunnen daarbij natuurlijk niet achterblijven. Daarom stappen ze de literaire arena in met namen als Chicken Wilson, Mr. Roger That en Gata Negra.

Op Twitter vragen mensen zich af wanneer Lucha Libro in andere landen te zien is. Sommigen zijn zelfs bereid naar Peru te verhuizen voor de wedstrijd.

I am going to make it my personal mission to bring Lucha Libro to Sydney: http://t.co/v0Kj8as5TF Patrick Magee (@Paddy_Magee) October 1, 2013

I just might move to Peru and become a Lucha Libro. Who's with me? http://t.co/vSHqNg6JZK Brandon von Haller (@BeardVonHaller) October 1, 2013

De ontknoping van het gemaskerd literair worstelen volgen? Houd dan de YouTube en Facebookpagina van Lucha Libro in de gaten.

Foto's: Lucha Libro

Door: Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl