NOS NieuwsAangepast

Spionage Belgacom omvangrijker dan gedacht

De spionage-zaak bij de Belgische telefoonprovider Belgacom, die twee weken geleden aan het licht kwam, blijkt omvangrijker dan gedacht. Eerst leek het erop dat alleen telefoonverkeer met het Midden-Oosten werd afgeluisterd, bronnen melden aan de NOS dat veel meer is afgetapt.

De Britse geheime dienst heeft ook anderhalf jaar lang telefoonverkeer afgeluisterd van internationale organisaties in Brussel. De NAVO, de Europese Commissie, het Europese parlement, niets bleek veilig. Ook SWIFT, de organisatie die internationaal betalingsverkeer regelt, is afgeluisterd.

De Britten konden zien wie met wie belde. En ze konden met vrijwel alle gesprekken meeluisteren. De Britten speelden hun informatie vervolgens weer door naar de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Het spoor

Belgacom, vergelijkbaar met KPN in Nederland, merkt in 2011 voor het eerst op dat er iets niet in de haak is bij bepaalde systemen. Microsoft wordt ingeschakeld, maar die vindt geen oplossing. Pas in juli van dit jaar wordt ontdekt dat Belgacom is gehackt.

Hoe het spoor naar de Britten leidde? Het digitale spoor wordt gevolgd en de onderzoekers belandden in een netwerk in de buurt van het Engelse Cheltenham, waar de inlichtingendienst GCHQ (General Communications Head Quarters) gevestigd is. En dan nog wat knulliger bewijs: op Engelse feestdagen en tijdens lunchtijd is duidelijk minder spionageactiviteit waar te nemen.

Schrik

Wie de Britten precies hebben afgeluisterd en welke informatie ze te pakken kregen, is niet meer te achterhalen. Daar was langer onderzoek voor nodig, maar dat kon in het kader van de tijd niet. Belgacom wilde netwerken zo snel mogelijk weer operationeel hebben.

De schrik zit er goed in bij organisaties in Brussel. Er wordt door gespecialiseerde teams van de EU hard gewerkt om al hun servers te screenen. De Europese Commissie benadrukt dat alles op alles wordt gezet om de IT-infrastructuur beter te beveiligen, zodat dit niet nog eens gebeurt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl