NOS NieuwsAangepast

Politie vs. phone tracking-apps

Telefoons zijn een geliefd doelwit voor dieven. Gelukkig zijn er appjes met phone tracking, waardoor je precies weet waar je telefoon uithangt. Dan kan de politie 'm ophalen, zou je zeggen. Maar dat gaat niet altijd even makkelijk.

Zoals in het geval van Elisa, haar telefoon werd gestolen in een club. Ze logde op de app in via een telefoon van een vriendin en zag dat haar dief nog heel dicht in de buurt was. Op straat zochten politie-agenten mee met haar en een vrienden, maar die klopjacht leverde helaas niets op. "Ze deden wel hun best, maar we waren op een groot plein", aldus Elisa.

Precieze locatie onbekend

Dat is precies het probleem: het is belangrijk dat de app een precieze locatie aangeeft. Als jouw dief in een groot flat woont, heb je pech: de politie kan dan onmogelijk bepalen in welk appartement jouw dief woont en zal vaak de moeite niet nemen om er een kijkje te nemen.

De app is dus misschien niet heel secuur, toch heb je kans om je telefoon terug te krijgen als je je bij de politie meldt. Maar dan moet je wel snel zijn, want als je te lang wacht, wordt het namelijk een nog veel moeilijker verhaal. Dan moet de officier van justitie namelijk toestemming geven voor de aanhouding en daarvoor is eerst meer onderzoek nodig. De kans dat je je mobiel dan nog terugvindt, wordt dan nog een stuk kleiner.

Wel leuk: via bijvoorbeeld de iCloud kunnen sommige mensen het leven van hun nieuwe telefoon volgen. En dat levert leuke foto's op, zoals op dit en dit blog.

Wat doet de politie?

Wat doet de politie in jouw buurt als je aangifte komt doen? Wij belden er een aantal korpsen:

Noord-Nederland

Hier komen veel aangiftes voor gestolen smartphones binnen, maar met phone tracking heeft dit korps niet zoveel ervaring. "Als we zo'n melding krijgen sturen we er zeker een wagen op af. Een enkele keer is dat ook al met resultaat gedaan."

Amsterdam

De Amsterdamse politie belooft je te helpen, maar geeft zeker geen garantie. Het hangt voor dit korps vooral af van de manier waarop de telefoon gestolen is: "Als het gaat om een overval waarbij er geweld is gebruikt, dan heeft het een hogere prioriteit." Het ligt er ook aan of je precies weet waar je telefoon zich bevindt: als het in een groot flat is, wordt het een moeilijk verhaal.

Den Haag

Is je telefoon in Den Haag gestolen? Ga dan meteen naar het politiebureau en laat weten waar je gestolen mobieltje is, want de politie gaat in deze stad meteen achter de dader aan. Wel laat ook dit korps weten dat er landelijk bepaalde prioriteiten zijn: overvallen, woninginbraken en straatroven hebben voorrang.

Rotterdam

Ook in Rotterdam is het belangrijk welke locatie je app aangeeft: "Als je precies kan zeggen in welke de woning het gestolen voorwerp is, dan kan je de afweging maken daar aan te bellen. Maar je mag niet zomaar overal aankloppen en ergens binnenwandelen. Als de software onnauwkeurig is dan kan je dus niet twintig deuren in een vinexwijk in gaan trappen."

Zeeland / West-Brabant

Hier is de politie extra hulpvaardig: als je je meldt, vragen ze uit zichzelf of je de phone tracking-app op je mobiel hebt geïnstalleerd. Ze willen achter de dader aangaan als je mobiel niet al te lang geleden gestolen is.

Oost-Nederland

Als de politie hier tijd heeft, gaan ze achter je gestolen mobieltje aan. Ze werken hiervoor soms ook samen met andere korpsen.

Oost-Brabant

In Oost-Brabant wisten ze wél een telefoon uit een groot flatgebouw te halen. "We wisten alleen dat we ergens in een flatgebouw moesten zijn", aldus een woordvoerder. "Maar de aangever had ook software geïnstalleerd waarmee hij de tablet van een afstand kon bedienen. Hij zette toen de camera aan. Wij zagen toen dat het de woning met de rode gordijnen betrof en hebben de man kunnen oppakken."

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl