NOS NieuwsAangepast

Nederland, naaktfilmland?

Als je aan Nederlandse films denkt, denk je aan naakt. Zelfs in het buitenland staan we bekend om onze naaktfilms. Naakt is dan ook hét thema van het Nederlands Filmfestival, dat vandaag begint.

Eind jaren zestig verscheen voorzichtig het eerste naakt op het witte doek. Maar volgens Ernie Tee, docent aan de Nederlandse Filmacademie, begon het allemaal pas echt in 1970, met Blue Movie van regisseur Wim Verstappen: "Een film van een rebelse filmmaker. Er stonden rijen voor de filmtheaters en dat was echt ongekend in die tijd. Omdat het zo'n succes was, gingen andere filmmakers het overnemen. Zo werd het een Nederlandse signatuur."

Bekijk hier een overzicht van een aantal bekende naaktscènes uit Nederlandse films:

Vies kijken

Na de jaren '80 was het volgens Tee eigenlijk alweer klaar met naakt in films. "Maar omdat het zo'n enorme impact had en zo'n ongelofelijk succes was, wordt de Nederlandse film nog altijd geassocieerd met naakt."

De studenten van Tee moeten tegenwoordig niet zoveel van naaktfilms hebben: "Die kijken vies weg als ik ze bijvoorbeeld Blue Movie voorschotel." Ze hebben zelfs liever géén naakt: "Het naakte voelt gedateerd voor hen. Naakt is ook niet meer nodig want via internet is er genoeg 'ander' naakt te vinden."

Maar wat is dan de signatuur van de Nederlandse film anno 2013? "Op dit moment zitten we echt in een andere hoek", aldus Tee. "Nedeland is momenteel heel goed in kinderfilms en familiefilms. Dat is wel even wat anders, ja."

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl