NOS NieuwsAangepast

Atleet tijdens dopingcontrole betrapt met neppenis

Sporters verzinnen steeds weer nieuwe dingen om dopingcontroleurs op te lichten. De nieuwste truc is een Whizzinator, oftewel een neppenis met urine. Een Italiaanse atleet gebruikte het dit weekend, zegt de La Voce d'Italia.

Hardloper Devis Licciardi rende dit weekend de 10 kilometer in het Italiaanse Molfetta. De dopingcontroleurs wilden hem volgens La Stampa Licciardi extra goed controleren, omdat hij eerder die week opmerkelijk goede resultaten haalde op de 3000 meter steeplechase.

Toen Licciardi na zijn race zijn plasje moest inleveren, betrapten controleurs hem en zijn plastic uitrusting op heterdaad. In de neppenis had hij 'schone' urine gestopt, een plas zonder doping dus, die hij in het potje wilde stoppen. Licciardi kan nu voor twee jaar geschorst worden.

Urine in condoom

De kunstpenis is voor zover bekend nog niet eerder gebruikt in de sportwereld, maar stiekem urine verwisselen is al vaker gedaan. Legendarisch is de actie van de Belgische wielrenner Michel Pollentier tijdens de Tour de France in 1978: hij deed urine in een condoom, die hij onder zijn oksel stopte. Via een slangetje liep de urine naar beneden. Helaas voor hem haperde zijn uitvinding tijdens het plassen en werd ook hij betrapt door de controleurs.

De Whizzinator is overigens gewoon online te koop, in vijf verschillende kleuren. Daarbij krijg je ook een urinetank. Hoe het werkt? Dat wordt uitgelegd in het filmpje hieronder:

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl