NOS NieuwsAangepast

Algemene Beschouwingen: een bloedserieus circus

Zoals altijd een week na Prinsjesdag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de kabinetsplannen voor de komende jaren.

Bloedserieus natuurlijk, maar vaak verzandt het debat ook in een soort klein circus, waarbij alle trucs uit de kast worden getrokken. Denk maar even terug aan de stekkerdoos van Jolande Sap, het nietje van Pechtold of 'Doe 's normaal man!' van Wilders.

En ook dit jaar was het weer raak: Wilders en Pechtold gingen meteen met elkaar op de vuist. Pechtold riep iets over de Hitler-groet bij een PVV-betoging zaterdag. Daarop noemde Wilders Pechtold een zielig, miezerig, hypocriet mannetje. Enfin, rechts van dit artikel word je bijgepraat door Arno LeBlanc.

ZETELVERDELING IN DE TWEEDE KAMER

De spannendste in jaren?

Jazeker, voor het kabinet van VVD en PvdA is het vandaag en morgen peentjes zweten. Ze vertellen wat ze de komende vier jaar van plan zijn. Beleefd als het kabinet is, vragen ze de oppositie dan om mee te denken. Om vervolgens - meestal - gewoon hun eigen plan uit te voeren, vertelt politiek redacteur Joost Vullings.

Maaar dat gaat deze keer niet zo makkelijk. Om een wet aan te nemen, moet die eerst door de Tweede, en dan door de Eerste Kamer. Meestal heeft een kabinet in beide kamers een meerderheid, maar dit keer niet: in de Eerste Kamer zijn VVD en PvdA in de minderheid.

ZETELVERDELING IN DE EERSTE KAMER

Foto: ANP

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl